Loading...

Helleruin - War Upon Man

Gepost in Reviews door Edwynn op 05-11-2022

Tracklist

01. None of Us
02. No Elegance / Entrenchment
03. Passage
04. Naar de aarde terug
05. No Light Shines Through
06. War upon Man

Weliswaar vorig jaar verschenen, nu alsnog verdiende aandacht. Beter laat dan nooit.

De vaderlandsche black metal-scene tiert welig. Helleruin is alweer een paar jaar actief en na een sterke demo en EP werd het wel eens tijd voor een heuse langspeler. War Upon Man dompelt je meteen onder in de bekende Scandinavische patronen van repetitieve riffs die afwisselend door explosieve en wat meer teruggetrokken ritmes gedragen worden. Tot zover zullen we vast denken dat het maar meer van hetzelfde is. Maar toch blijft War Upon Man wel kleven in de nog overgebleven hersencellen in mijn hoofd.

Helleruin begrijpt waar het om moet draaien in black metal en dat is het leveren van een ijzige en intense ervaring. En daar slaagt het heerschap achter dit project met vlag en wimpel voor. Vooral het lange No Elegance / Entrenchment brengt je naar barre oorden waar vergeten figuren hun veldslagen voeren. De wit besneeuwde vlakten inkleurend met vers geronnen bloed.

Ook het in de moerstaal voorgedragen Naar De Aarde terug herbergt een fraaie sfeerzetting. Mijn gedachten dwalen wel eens af naar een prehistorisch Dimmu Borgir maar dan zonder de kazige toetsenborden. Want van franjes moet Helleruin niets hebben. Hier en daar een akoestisch dingetje en daar blijft het dan bij.

War Upon Man ontpopt zich als een volwassen en afwisselend album vol met ambachtelijk in elkaar gezette black metal uit vervlogen tijden. Van complexiteit of perfectie is geen sprake. Wel van straffe degelijkheid en volledige overgave.

Niels Kuiper "Carchost" - All Instruments and vocals