Loading...

Helstar - Clad In Black

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-03-2021

Tracklist

Disc 1
01. Dark Incarnation (Mother of the Night)
02. Black Wings of Solitude
03. Across the Raging Seas
04. Restless and Wild [Accept cover]
05. After All (The Dead) [Black Sabbath cover]
06. Sinner [Judas Priest cover]

Disc 2
01. Awaken unto Darkness
02. Blood Lust
03. To Dust You Will Become
04. Off with His Head
05. From the Pulpit to the Pit
06. To Their Death Beds They Fell
07. Malediction
08. Repent in Fire
09. Abolish the Sun
10. Black Cathedral
11. Dreamless Sleep

Helstar is zo'n band die gevoelsmatig al honderd jaar bestaat (in werkelijkheid sinds 1981, dat is dus toch ook al een respectabele 35 jaar) en met regelmaat z'n albums blijft uitpoepen. Tussen 1995 en 2006 was de band eventjes wat minder actief, maar de draad werd uiteindelijk weer opgepakt; Helstar is dan ook officieel nooit uit elkaar gegaan. Drijvende kracht is zanger James Rivera, de enige die al die jaren de band trouw is gebleven; al is gitarist Larry Barragan met een onderbreking in bovengenoemde jaren er ook al sinds 1981 bij.

Vorige maand verscheen een 'nieuw' album onder de naam Clad In Black; een dubbel-CD zelfs. Maar qua materiaal is hier zeer weinig nieuws te horen. Wie gehoopt had op de opvolger van Vampiro (2016) komt behoorlijk bedrogen uit. Clad In Black blijkt namelijk een soort van samenraapsel te zijn van wat de band de laatste jaren heeft uitgevoerd. Dat zit zo:

Vampiro verscheen vijf jaar geleden via EMP, maar blijkbaar was het een zooitje bij dat label, zodat dat album nauwelijks verkrijgbaar was, in fysieke vorm in Europa al helemaal niet. Helstar vertrok, en vond onderdak bij Massacre, waarbij de wens bleef dat Vampiro alsnog de aandacht zou krijgen die het verdient - het is namelijk absoluut geen verkeerd album. Disc 2 van deze nieuwe release bestaat dus simpelweg uit de CD Vampiro. En wat ik daar vijf jaar geleden van vond kun je hier lezen.

Daarnaast is het natuurlijk ook wel interessant om je luisteraars een paar nieuwe nummers te kunnen voorschotelen, al is het dan geen heel nieuw album. Dat is dus Disc 1 geworden. Zes nummers, met daarbij de volgende uitleg. Ik begin dan met Black Wings of Solitude en After All (The Dead), want deze verschenen als single al in oktober 2020. Wat mijn gedachten daar bij waren vind je hier terug.

Dan blijven er nog twee nieuwe eigen nummers over, en twee covers van onbetwiste metal-klassiekers - zie tracklist. Over die laatste twee kan ik kort zijn: zeer aardig gedaan, niks mis mee. De oorspronkelijke versie wordt gerespecteerd, maar een eigen insteek is wel degelijk herkenbaar: dit is Helstar. En dat geldt ook voor de overgebleven twee nieuwe nummers. Een zeer herkenbare sound, vooral zanger James Rivera is natuurlijk uit duizenden herkenbaar. Qua muziek doet Dark Incarnation (Mother of the Night) me bij vlagen vooral aan Slayer denken, maar dat mag de pret niet drukken. Across the Raging Seas is denk ik nog wel het meest representatief voor de Helstar sound: heerlijke compacte, typische US metal.

Ik denk dat ieder voor zich maar moet uitmaken of deze combinatie de moeite van het aanschaffen waard is. Disc 1 is te mager als full-release, maar mocht je Vampiro nog niet hebben / kennen, dan is Clad In Black een aanbeveling.

James Rivera - Vocals

Larry Barragan - Guitars

Andrew Atwood - Guitars

Garrick Smith - Bass

Michael Lewis - Drums