Loading...

Hemelbestormer - A Ring Of Blue Light

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-05-2018

Tracklist

01. Eight Billion Stars
02. Clusters
03. Towards the Nebula
04. Redshift
05. Blue Light
06. The Serpent Bearer

Met Filip Dupont (ex-Gorath) stevig aan het roer is Hemelbestormer al sinds 2012 actief. Na wat singles en een splitrelease was er in 2016 debuutalbum Æther, waarmee de band zich steviger op de kaart zette. Inmiddels is zo'n twee maanden geleden opvolger A Ring Of Blue Light verschenen, mijn kennismaking met dit gezelschap.

Hemelbestormer brengt ons instrumentale post-metal, in overwegend lange tracks. Vier uitermate sfeervolle, uitgesponnen nummers, onderbroken door een tweetal aanzienlijk kortere intermezzo's, sieren A Ring Of Blue Light. Invloeden zijn er van black metal (vrij ver weg) maar ook sludge en doom, en zelfs wat puntjes new wave in mijn beleving (Towards The Nebula). Geen zang dus, maar wel sijpelen er wat samples dan wel achtergrondklanken door de nummers heen; dit vormt over het algemeen goede sfeer-aspecten.

Met opener Eight Billion Stars wordt direct de (zware) toon gezet. Logge riffs krijgen gezelschap van stevig getrommel, en even later ook van sfeervol toetsenspel dan wel samples. De logheid blijft (helaas?) niet continu, er wordt afgewisseld met melodieus klinkende leads en meer toegankelijk spel. Het is het soort afwisseling waarop dit genre drijft, en dat het vooral van de neergezette sfeer moet hebben.

Met die sfeer zit het hier wel goed wat mij betreft; desondanks kan het album mij niet over de volledige lengte boeien. Zo duurt Redshift me bijvoorbeeld echt te lang; ik ben wel liefhebber van functionele herhalingen en een trage opbouw, maar deze gaan me hier net wat te ver. Het laatste gedeelte vind ik echt wel okay, maar de lange aanloop te vermoeiend. Van een afsluiter als The Serpent Bearer verwacht je normaal gesproken een spetterende climax, maar hier zorgt de afsluiter juist voor het cliché van de langzaam uitdovende nachtkaars.

Ik heb de laatste paar jaren al aardig wat fraais vanuit de Belgische (extreme) metalscene mogen vernemen, en had dan ook stiekem hooggespannen verwachtingen van Hemelbestormer. Dat A Ring Of Blue Light me dan eigenlijk een beetje tegenvalt ligt dan misschien net zo goed aan mijzelf. Ik vind het zeker geen slecht album, maar het is niet de knaller die ik graag wilde horen. De lat ligt ook best hoog in dit genre natuurlijk, en dankzij de ervaren muzikanten hier is A Ring Of Blue Light dan ook geen flop.

Jo Driesmans - Gitaar

Filip Dupont - Gitaar, Synthesizers, Samples

Kevin Hensels - Bas

Frederik Cosemans - Drums, Synthesizers, Samples