Loading...

Heretic / Sabbat - Split

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-03-2015

Tracklist

[subtitle]Side A / Heretic[/subtitle]
1. Skulls (The Misfits cover)
2. The Law of V.I.T.R.I.O.L.
[subtitle]Side B / Sabbat[/subtitle]
3. Seven Crosses of Damnation
4. Satan Bless You

Van de Eindhovense black 'n' roll band Heretic (zeker niet te verwarren met diverse naamgenoten) verschijnt binnenkort via het huidige label Ván Records een 'nieuwe' EP. Tussendoor werden en worden door de jaren heen ook diverse singles, splits en zo nog wat meer uitgebracht. Zo verscheen op de valreep van 2014 deze titelloze picture split-single met het Japanse Sabbat.

De bijdrage van Heretic bestaat hierbij als eerste uit The Misfits cover Skulls, een band waarvan de stijl en uiterlijke vertoning natuurlijk op het lijf van de Eindhovenaren geschreven lijkt. Deze versie klinkt dan ook zeer getrouw, al bevat die zeker het onmiskenbare Heretic-sausje. Zeker de over the top vocalen bevallen me. Verder is het natuurlijk geen hogere wiskunde die hier wordt voorgeschoteld.

Het andere nummer is The Law of V.I.T.R.I.O.L., dat al eerder verscheen als singletje, dat gratis werd weggegeven bij de eerste 50 bestellingen bij het laatste reguliere album Angelcunts and Devilcocks. Dit is voor de verandering nu eens geen opzwepend of uptempo rock'n'roll nummertje, maar een lekker mysterieus klinkend midtempo nummer. Hier laat de band zich eens van een heel andere kant horen; dit bevalt mij wel! Het doet mij een beetje aan oude Venom denken, maar daarover later meer (bruggetje!).

Dan de bijdrage van Sabbat. Deze Japanners zij al sinds 1984 bezig, en storten met name sinds het jaar 2000 onvermoeibaar de ene na de andere release over de nietsvermoedende mensheid uit. De discografie van deze band zou ik dan ook omschrijven als een ondoordringbare jungle. Daaruit zijn dan in dit geval twee nummers boven komen drijven die de b-kant van deze single sieren.

Het gaat hierbij om twee live-nummers die stammen van 4 april 1997, toen de band optrad in de Rotterdamse Baroeg, hun eerste optreden in Nederland. Het lijkt me stug dat deze opnames hier voor het eerst verschijnen; ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee. De Japanners hebben natuurlijk al jaren een soort cultstatus, hun old school thrash/death metalmix past daar prima bij. Het is vrij primitieve muziek, die zeker doordat de band slechts uit drie muzikanten bestaat altijd vrij kaal klinkt. Ik heb toch wel een zwak voor dit soort bands, zeker omdat een band als Sabbat het al zo lang volhoudt, en de muziek puur uit liefhebberij wordt gebracht.

Heretic

Thomas Goat - zang, gitaarTony Hellfire - basJimmy Blitzer - basTom Auf Der Axe - drums

Sabbat

Masaki Tachi "Gezol" - bas, zangZorugelion - drums, zangSadaki Ieda "Temis Osmond" - gitaar, zang