Loading...

Hevilan - Symphony of Good and Evil

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-04-2021

Tracklist

01. Dark Paradise
02. Rebellion Of The Saints
03. Great Battle
04. Here I Am
05. Always In My Dreams
06. Devil Within Part I (Evil Approaches)
07. Devil Within Part II (Hammer Of The Gods)
08. Waiting For The Right Time
09. Symphony Of Good And Evil Part I (Revelation)
10. Symphony Of Good And Evil Part II (Dark Ages)
11. Symphony Of Good And Evil Part III (Song Of Rebellion)
12. Symphony Of Good And Evil Part IV (Epilogue)

Hevilan uit Brazilië is ontstaan in 2005, en kwam (pas) in 2013 met hun eerste album, The End Of Time. De gehele band kreeg een boost toen gitarist Johnny Moraes de kans kreeg om toe te treden tot de (live-)band van Warrel Dane - die ook al te horen was op het nummer Shades Of War van The End of Time. In die periode ontstonden ook de eerste plannen voor een tweede album; al zou het nog tot begin 2021 duren voor deze uit zou komen.

Symphony of Good and Evil is een conceptueel album geworden, gebaseerd op het idee van het conflict tussen goed en kwaad in de mens. De nummers brengen de kenmerkende heavyness enerzijds, en de melodieuze kant van deze band anderzijds, zeer goed samen. Het basis-trio van Hevilan is al sinds 2005 bij elkaar, het nieuwe album markeert ook het debuut van de virtuoze drummer Rafael Dyszy.

We beginnen met het verrassend zware, monsterlijke Dark Paradise, waarmee meteen de energieke heavy metal-toon gezet is. Hoewel het woord symfonisch al een paar keer noodgedwongen is gevallen, speelt Hevilan in de basis heerlijke, krachtige, vrij moderne heavy metal. Gebaseerd op de klassieke waarden, maar in een eigentijds jasje gestoken. De opener wordt opgevolgd door de ritmische krachtpatser Rebellion of the Saints, minder snel, maar nog altijd lekker heavy. Great Battle en Devil Within vervolgen het pad van de vlotte heavy metal zoals het album begonnen was. Dan zijn er ook nog de ballads Always in my Dreams en Waiting for the Right Time, die weliswaar de balans bewaken en voor dynamiek zorgen, maar die ik zelf liever skip; ik ben er geen fan van.

Er wordt afgesloten met het heavy metal-epos en titelnummer Symphony of Good and Evil, met meer dan twintig minuten aan koren, orkesten en vervormde gitaren. Het epische begin is de perfecte inleiding voor de opeenvolging van beukende ritmes en fijngeslepen, vlijmscherpe riffs en de vocale acrobatiek van Alex Pasqualle, maar ook meeslepende symfonieën en atmosferische schilderachtige plaatjes. Een uitstekende samenvatting van wat Hevilan te bieden heeft, met in dit geval als toegevoegde waarde een prettig proggy karakter. Terwijl hier het predicaat symfonisch dan weer wel van toepassing is.

De in totaal acht nummers in twaalf thema's in zo'n 53 minuten speelduur zullen de fans van deze stijl ongetwijfeld zeker plezieren en misschien soms verrassen. De stevige riffs, het zware karakter en de crunch in sommige van de vocalen plaatsen Hevilan meer in de richting van de moderne zware symfonische metal, maar tegelijkertijd laten de melodieën, het gebruik van een koor en de dynamiek en energie duidelijk horen dat hun wortels stevig zijn geplant in de traditionele heavy metal-roots van Brazilië. En als het geluid van Hevilan in één woord zou moeten worden samengevat, dan hou ik het op energiek.

Johnny Moraes - Guitar

Alex Pasqualle - Vocals

Biek Yohaitus - Bass

Rafael Dyszy - Drums