Loading...

Hexx - Quest For Sanity & Watery Graves

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-03-2018

Tracklist

01. Racial Slaughter
02. Sardonicus
03. Fields of Death
04. Mirror of the Past
05. Twice as Bright
06. Watery Graves
07. Edge Of Death
08. Under The Spell

En weer haalt Vic Records een vergeten pareltje onder het stof vandaan: Hexx. Deze Amerikaanse band begon in 1983 als de zoveelste heavy/power metalband. No Escape (1984) en Under The Spell (1986) deden echter niet zo heel veel voor de band, waarna een aantal bandleden het voor gezien hielden dan wel het veld moesten ruimen.

Vanaf dan begint gitarist Clint Bower ook te zingen. Nou ja, zingen, schreeuwen en krijsen dekt meer de lading. En dat is maar goed ook, want deze vocalen passen veel beter bij de stijl die Hexx zich inmiddels heeft aangemeten. Het kwartet van Hexx nieuwe stijl stort zich namelijk vol overgave op rauwe thrash met stiekeme primitieve vleugjes death metal. Ten tijde van de twee EP's Quest For Sanity (1988) en Watery Graves (1990) boort de band dan ook een hele nieuwe enthousiaste fanschare aan.

Daarna zou Hexx nog een album uitbrengen, maar deze rommelige plaat, Morbid Reality (1991) werd zo slecht ontvangen dat de band het daarna snel voor gezien hield. Tot een paar jaar geleden, toen naar aanleiding van het dertigjarig jubileum een uitgebreide box-set (Metal Blade Records) van de beide eerste albums plaatsvond. Hexx werd nieuw leven ingeblazen in een bezetting met gitarist Dan Watson als enig origineel bandlid, die zelfs een splinternieuw album Wrath Of The Reaper (2017) uitbracht.

Maar goed, nu weer even terug in de tijd met het destijds bejubelde duo Quest For Sanity en Watery Graves; deze twee EP's zijn nu samen op 1 CD opnieuw uitgebracht. Naast de oorspronkelijke acht tracks deze keer geen extra nummers als bonus. Wel een 32 pagina's tellend boekje met liner-notes van Dan Watson en veel zeldzaam foto-materiaal. Zowel het artwork, van de hand van Kent Mathieu (Possessed, Forbidden, Exhorder, Autopsy) als de audio-files zijn volledig opgeknapt. Het geluid van het album is vakkundig opgepoetst door John Marshall (Blind Illusion, Metal Church, Metallica live).

De koerswijziging op deze beide EP's ten opzichte van het oorspronkelijke geluid zorgde voor een op dat moment veel meer actuele stijl. Vooral de premature death metal-invloeden met het daarbij horende wat rommelige karakter, werden in die tijd door veel, vooral Amerikaanse, heavy- en thrashbands gebezigd. Luister maar eens naar de nummers Edge Of Death en Under The Spell van Watery Graves in vergelijking met de oorspronkelijke versies op het album van vier jaar daarvoor. Echt een hele verbetering! Toch lukte het Hexx niet het verschil te maken te midden van de welig tierende concurrentie eind jaren '80/begin jaren '90. Binnenkort dat recentere album maar eens beluisteren om te horen hoe het er nu voor staat met de band.

Bill Peterson - Bass

John Shafer - Drums

Dan Watson - Guitars

Clint Bower - Vocals, guitars