Loading...

Hidden Masters - Of This & Other Worlds

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-07-2013

Tracklist

01. She Broke The Clock Of The Long Now
02. Into The Night Sky
03. Perfume
04. See You In The Dark
05. Last Days Of The Sun
06. There Are More Things
07. Nobody Knows That We're Here
08. Like Candy
09. Grey Walls
10. Fall In Line

De (occulte) jaren '70 rock is de laatste paar jaar helemaal hip. In het kielzog daarvan zijn er ook muzikanten die voor hun inspiratie nog net een decennium verder teruggrijpen. Voorzien is dus de komende periode ook een '60's rock revival. Zo hebben we in Nederland bijvoorbeeld The Kik, die dit tijdsbeeld aardig gestalte weet te geven. Het Britse (uit Glasgow) Hidden Masters is ook een goed voorbeeld van hoe dit internationaal aangepakt kan worden.

Met als grootste inspiratiebron bands als The Byrds en The Kinks, naast de zonnige Californische / Westcoast psychedelische (pop)rock, voeren de Britten je echt helemaal terug naar het roemruchte hippietijdperk. Of This & Other Worlds is het debuutalbum van het Schotse trio, waarop naar hartenlust gestrooid wordt met pakkende niets-aan-de-hand melodietjes, die zich tegen wil en dank in je hoofd nestelen. Geschikt voer voor de gemiddelde rock en/of metalfan is het zeker niet, maar de liefhebbers van de gekende '70's revival zullen hier best wat van hun gading vinden.

Voor dit debuutalbum verscheen eerder een tweetrack single met daarop de nummers Grey Walls en Nobody Knows Thats We’re Here. Dit tweetal is ook op het album terug te vinden, en behoren hier wat mij betreft tot de meest pakkende nummers. Het begint op zich al goed met opener She Broke The Clock Of The Long Now, lekker vlot, opzwepend, en met zeer herkenbare vocalen; hoor ik daar de gebroeders Davies? Die lijn wordt sterk doorgetrokken met Into The Night Sky, ook zo lekker pakkend, en verslavend in al z'n oubolligheid. Rock 'n' Roll!

Een wezenlijk verschil met de liedjes van vroeger is dat die indertijd braaf onder de drie minuten klokten. Daar houdt Hidden Masters zich niet aan: de nummers op deze plaat duren echt wel wat langer dan de twee tot drie minuten speelduur die destijds standaard waren. Zodoende is er ruimte voor wat uitspattingen (lekker heavy gitaarwerk in Into The Night Sky bijvoorbeeld) of een uitgesponnen track als Last Days Of The Sun. Afsluiter Fall In Line is zo'n lekker zomers deuntje dat optimaal het gevoel van melancholie oproept, en daarmee nog het meest voldoet aan mijn gevoel van nostalgie. Vooral de achtergrondvocalen, op het hele album trouwens, hebben die impact.

Leuk dat platenbaas Lee Dorrian, ongetwijfeld zelf liefhebber, dit heeft opgepikt, maar het voldoet wat mij betreft niet aan de Rise Above verwachtingen. Desalniettemin leuk om een keer gehoord te hebben.

David Addison - guitar, vocals

Alasdair C. Mitchell - bass, piano, organ, vocals

John Nicol - drums, vocals