Loading...

Holden - Ursa Minor

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-05-2020

Tracklist

01. After the Fact
02. Sparks Between Teeth
03. However Small, However Hidden
04. Emperor of Maladies
05. The Way It Was and Will Be

Er zit vast iets in het water in Richmond, Virginia, USA. Er is geen andere manier om de overvloed aan getalenteerde acts uit een van de oudste steden van de VS te verklaren. Een van de mest recente die uit het niets opduikt, is Holden - genoemd naar de mysterieuze rechter Holden van Cormac McCarthy's Blood Meridian - wiens debuut Ursa Minor landt als een gewaagde verklaring van slechte bedoelingen.

Op het eerste gezicht zou Holden's geluid kunnen worden gecategoriseerd als post-metal versmolten met doom, maar er is zoveel meer te ontdekken. Het powertrio schiet met scherp, vanaf de opening van After The Fact, die een knikkende groove op je pad stuwt. Dat is een van de vele troeven van deze plaat: Holden weet raad met z'n grooves. Nergens is dit duidelijker dan op het middelpunt van het album. However Small, However Hidden is een vijftien minuten durend verbluffend werkstuk, met een verpletterende werking tijdens live optredens, maar ook bevat het nummer meerdere kleinere wendingen om de aandacht vast te houden tijdens meerdere luisterbeurten. Want dan horen we ook wat proggy foefjes, met een interessante rol voor poly-ritmiek.

Afgezien van de pure zwaarte is er ook veel melodie. Sturman weet zijn weg te vinden in angstaanjagende noten, zoals de tweede helft van Sparks Between Teeth laat horen. Nadat de band klaar is met het neerleggen van de sonische weergave van het worstelen met een monster, laat Sturman in zijn rol van gitarist een angstaanjagende mix van zieke kreten en klaagzangen los, met handige hulp van Berson's rommelende bas. Een ander stiekem hoogtepuntje is het sinistere Emperor Of Maladies (een verwijzing naar kanker), waar de climax van het nummer uitbarst over het woeste drumwerk van Arcane heen.

Samengevat: neem de atmosferische touch van Isis, vermengd met de prog-koorts van Mastodon uit het Blood Mountain-tijdperk, en mix dat dan weer met de knokige zwaarte van een Conan of High on Fire. Daar tracht Holden dan een eigen draai aan te geven, na hun eigen ervaringen van een jaar lang ploeteren. Het resultaat is Ursa Minor, een groeidiamantje na enkele luisterbeurten. Holden is compromisloos in z'n visie, houdt geen rekening met wat er van ze verwacht wordt, en is goed beschouwd natuurlijk 'pas' een beginneling. Album nummer twee blijkt echter al in de maak, dus de liefhebber heeft nog wat om naar uit te kijken.

Palmer Sturman - guitar, vocals

Sam Berson - bass

Michael Arcane - drums