Loading...

Hooded Menace - Gloom Immemorial

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-12-2014

Tracklist

01. Fullfill the Curse
02. The Eyelesss Horde
03. A Decay of Mind and Flesh (Anima Morte cover)
04. The Haunted Ossuary
05. I, Devil Master
06. Catacombs of the Graceless
07. Abode of the Grotesque
08. Instruments of Eternal Damnation
09. Chasm of the Wraith
10. The Creeping Flesh
11. Monuments of Misery

Van de Finse doomsters van Hooded Menace verscheen begin dit jaar een tweetrack EP met de titel Labyrinth Of Carrion Breeze, die aangekondigd werd als een tussendoortje op weg naar een nieuw te verschijnen album. Op de valreep van 2014 verschijnt er dan ook nog eens een compilatie-album van de Finnen, waarop een overzicht te vinden is van de nummers van de diverse EP's en vooral splits die in de loop der jaren verschenen. Ook de twee nummers van de genoemde EP vinden we hier zo weer terug.

Daarmee beslaat dit overzicht wel zo'n beetje de hele loopbaan van Hooded Menace tot nu toe, want Gloom Immemorial begint met de twee nummers van de allereerste demo van de band, The Eyeless Horde uit 2007. Hoewel deze twee nummers rauwer klinken dan het latere werk - al is het verschil niet altijd even groot - herkennen we hier toch duidelijk de intenties van deze band. Misschien iets meer richting death dan doom metal, maar wel al zo heerlijk smerig.

A Decay of Mind and Flesh is afkomstig van een splitsingle met Anima Morte, waarbij beide bands een nummer van elkaar (instrumentaal) uitvoeren; best geinig idee natuurlijk. En zo komt een relevant gedeelte van de discografie van Hooded Menace hier aan bod, waarbij in elk geval alle bijdrages aan splits hier vertegenwoordigd zijn. Het album sluit af met Monuments Of Misery, dat ook eerder dit jaar verscheen op een split met het Amerikaanse death/doom-gezelschap Loss, ook al zo'n liefhebber van split-EP's.

Uit mijn bespreking van de twee tracks van Labyrinth Of Carrion Breeze is al wel af te leiden wat ik van deze band en hun muziek vind. Het 'oudere' materiaal is mogelijk wat meer death metal-gerelateerd, de doomy intenties zijn nooit ver weg. Ook de fascinatie voor ouderwetse horrorfilms komt duidelijk tot uiting, wat mij betreft een meerwaarde voor deze muziek, met z'n samples en verwijzingen.

Bandbrein Lasse Pyykkö - de enige constante factor binnen deze band - heeft er naar mijn idee goed aan gedaan om het uitgewaaierde materiaal van Hooded Menace overzichtelijk op een CD te laten samenbrengen. Ruim vijf kwartier aan kwalitatief sterke deathdoom is een overtuigend argument om Gloom Immemorial aan te schaffen!