Loading...

Hooded Menace - The Tritonus Bell

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-08-2021

Tracklist

01. Chthonic Exordium
02. Chime Diabolicus
03. Blood Ornaments
04. Those Who Absorb The Night
05. Corpus Asunder
06. Scattered Into Dark
07. Instruments Of Somber Finality
08. The Torture Never Stops [WASP cover]

De Finnen van Hooded Menace mogen al een aantal jaren en releases op mijn warme aandacht rekenen. De mix van atmosferische death met doom metal gaat er bij mij - zoals bekend - uitermate goed in. Op hun laatste album Ossuarium Silhouettes Unhallowed wist de band me zowaar een beetje te verrassen met een meer melodieuze, bijna ingetogen aanpak. Dat maakt nieuwsgierig naar het nieuwe album The Tritonus Bell, dat een dezer dagen moet uitkomen.

Na een eerste beluistering blijkt me dat Hooded Menace de laatste jaren wel een beetje van verrassingen houdt. Want opnieuw sluit de muzikale aanpak in grote lijnen weliswaar aan bij voorgaand werk, maar is er zeker geen sprake van een herhalingsoefening. Het pad van de zompig groovende doomdeath-pad lijkt de band wat meer links te laten liggen. Gebleven is het melancholieke gitaarwerk a la "Peaceville three", en natuurlijk ook de donkere sfeerzetting. Daar heeft de band dan wat meer tempo aan toegevoegd, zoals we dat kennen van de klassieke, Europese jaren '80 heavy metal (denk Mercyful Fate).

Echt snel zal Hooded Menace uiteraard nooit worden, maar dit element levert wel een interessante bijdrage aan een vooral meer toegankelijk geluid op. En daar is wat mij betreft ook helemaal niks mis mee. Luister maar eens naar Blood Ornaments hoe goed de doom en gloom vermengd wordt met de pakkende riffs in het swingende tempo. Dat de band nog altijd heerlijk traag en dreigend uit de hoek kan komen bewijst vervolgens Those Who Absorb The Night, al spelen ook hier die slepende, melancholieke riffs en leads een heerlijke hoofdrol.

Ik vind het echt goed om te horen dat Hooded Menace anno nu niet alleen maar het een of het ander is, maar diverse metal-substijlen op uitermate handige wijze met elkaar weet te versmelten - luister ook eens naar Corpus Asunder. Of hoor hoe het monsterlijke maar uiterst sfeervolle Scattered Into Dark wordt opgevolgd door het 'kleine' outro Instruments Of Somber Finality. Ook vind ik het gaaf om te horen hoe Hooded Menace zich (als toetje, in hun oude vertrouwde stijl) de WASP-cover The Torture Never Stops helemaal eigen maakt.

Hooded Menace is vooral minder extreem vergeleken met 'vroeger', maar heeft juist met meer aandacht voor de luisteraar. Ik juich deze koerswijziging van harte toe, zolang de band maar die duistere atmosfeer, in van die bovengemiddeld lange composities, blijft omarmen.

Harri Kuokkanen - Vocals

Lasse Pyykkö - Guitar, bass

Teemu Hannonen - Guitar

Pekka Koskelo – Drums