Loading...

Horisont - Time Warriors

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-10-2013

Tracklist

01. Writing On The Wall
02. Diamonds In Orbit
03. Ain't No Turning Back
04. Backstreet
05. Vänd Tillbaka
06. She Cried Wolf
07. Brother
08. Dodsdans
09. Eyes Of The Father
10. All Must Come To An End, Part I & II

Real rock 'n' roll cannot be faked.. Kracht en volume, zweet en adrenaline, de alom aanwezige voorwaarden die al sinds jaar en dag gelden. Degene met de artisticiteit en de ziel die nodig is om deze muziek, die het bloed doet stromen, zal blijven vervaardigen, zal nooit stoppen met kijken wat er achter die verre horizon nog te vinden is. Dus heeft Horisont zowel de naam als de knowhow om die gedachte levend te houden. Horisont is de vleesgeworden reïncarnatie van de klassieke hardrock, een opwindende explosie van sonische euforie, op maat gemaakt om de hartslag van elke weldenkende rock of metal fan te verhogen.

Sinds de oprichting in 2006 heeft het Zweedse vijftal zich gestaag gevestigd als een underground rock band om rekening mee te houden. Hun eerste twee albums, Tva Sidor Av Horisonten (2009) en het alom geprezen Second Assault (2012) hebben de band op de kaart gezet. Met de derde langspeler Time Warriors wordt het tijd om te oogsten. De pakkende seventies rock met premature heavy metal invloeden ligt qua muziek dicht in de buurt van die van genre- en tijdgenoten als Witchcraft en Graveyard. De productie is net als de stijl heerlijk oubollig, en staat garant voor een ouderwets organisch geluid, dat door de zwaarte wel weer in de huidige tijd past.

Albumtitel Time Warriors had dan ook niet beter gekozen kunnen zijn, want we gaan terug naar de tijd waarin hardrock en heavy metal langzamerhand in elkaar over zouden vloeien, denk daarbij zo'n beetje aan de tweede helft van de jaren '70. Een periode waarin de hardere gitaren steeds meer de overhand krijgen, maar de korte, compacte liedjes nog altijd opzwepend, melodieus, en dus vooral catchy zijn (Vänd Tillbaka!).

Vanaf de opzwepende opener Writing On The Wall is het herkenbaarheid troef, en heb ik het gevoel dat ik naar een authentieke '70's band aan het luisteren ben. Dankzij de enorm groovende bas krijg ik dit nummer m'n hoofd voorlopig niet meer uit. Aan de enigszins geknepen, snerpende zang moet ik even wennen, maar die past zo in deze setting dat me dat weinig moeite kost. Verder dan maar naar Diamonds In Orbit, dat me wel heel erg aan Deep Purple's Stormbringer doet denken. Er zit exact zo'n zelfde drive in dit nummer, die zo typerend is voor de muziek in die tijd.

Ook nummers als She Cried Wolf en Dodsdans (hallo Thin Lizzy) hebben zo'n heerlijke old school groove, waarbij je je telkens afvraagt: waar heb ik dit toch eerder gehoord. Waarmee de conclusie me gerechtvaardigd lijkt dat dit gewoon tijdloze muziek moet zijn. Er staat dan ook werkelijk geen slecht nummer op dit album. Tot aan de gevoelige bluesy afsluiter All Must Come To An End zijn het gewoon negen ijzersterke tracks die voorbijkomen, waarbij ik me niet kan voorstellen dat deze authentieke mix van hardrock en primitieve metal ook maar iemand onberoerd laat.

Axel Söderberg - Vocals

Charles Van Loo - Guitar

Kristofer Möller - Guitar

Magnus Delborg - Bass

Pontus Jordan - Drums