Loading...

Huoripukki - Lopun Airuet

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-10-2020

Tracklist

1. Uusi Sodoma Nousee
2. Raudun Aika

Huoripukki (voor de liefhebber: dat schijnt 'geitenhoer' te betekenen) is een metalband uit Finland die is opgericht in 2008 en sindsdien al een hele rits aan demo's en EP's heeft uitgebracht. Ik had nog nooit van deze band gehoord, maar daar komt nu verandering in. In mei van dit jaar kwam de band met hun single / EP Lopun Airuet via het Poolse Fallen Temple, dit betekent mijn kennismaking met de underground death metalband.

De muziek van Huoripukki spreekt me vooral aan omdat met name het eerste nummer Uusi Sodoma Nousee ('het nieuwe Sodom staat op') doomend, middentempo traag en aardedonker qua sfeer is. De productie straalt als geheel een wat primitieve houding uit, en ook dat mag ik wel - hoewel dat anno 2020 natuurlijk eigenlijk niet meer hoeft. Het authentieke, sobere geluid draagt wel weer bij aan de duistere sfeer. Halverwege slaat het nummer om in thrash / black-snelheden, en krijgen vooral de gitaren meer zeggingskracht; met een solo als kers op de taart. De zang houdt het midden tussen een rauwige grunt en zwartgeblakerd gekrijs, en past daarmee goed bij de smerige muziek.

Met Raudun Aika ('ijzertijd') gaat het er een stuk heftiger aan toe, deze beestachtige war metal-track haalt verwoestend uit en is daarmee bijna een tegenhanger van de eerste track. Fijn om binnen zo'n korte tijdspanne twee verschillende kanten van een band te horen. De gitaren worden ietwat onder het basachtige gehamer geplaatst als een vuil wezen dat friemelt onder de dichtgeschroeide huid van een zieke infectie die wacht om uit de sepsis te barsten. Meer beukend black / death / war metal-drumwerk wordt versterkt door krioelende gitaarlijnen om de schijnbare chaos compleet te maken.

Net als Morbosatan een paar dagen geleden vind ik ook deze single een leuke kennismaking met een voor mij nog onbekende band. Fallen Temple heeft nog een paar langspelers voor me in de aanbieding die nog deze maand uitkomen. Ik ben benieuwd!

Kuoppala - bass

Leinonen - drums

Talpio - vocals, guitar

Ylijoki - guitar