Loading...

Hyperion - Seraphical Euphony

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-03-2016

Tracklist

01. Remnants of the Fallen
02. Novus Ordo Seclorum
03. Flagellum Dei
04. Seraphical Euphony
05. Moral Evasion
06. Primal Cosmic Ascendancy
07. Zephyr of Grace
08. Empyrean Yearning
09. Blood of the Ancients

Van de talloze bands die er momenteel met de naam Hyperion rondlopen ben ik achteraf wel blij dat ik uitgerekend deze tegen ben gekomen. Deze Hyperion is afkomstig uit Zweden en bestaat sinds 2007. Tot nu toe verschenen slechts een paar demo's, voordat in februari van dit jaar - 'pas' na negen jaar - debuutalbum Seraphical Euphony op de markt werd geslingerd. Dit heeft misschien ook wel te maken met de vrijwel constant veranderende bandbezetting, waarin we twee constanten herkennen: gitarist Erik Molnar en drummer/toetsenist Anders Peterson. Zij zitten dan ook nog toevallig samen in de symfonische black metalband Mist Of Misery.

Met Hyperion maken ze net iets andere muziek. Ook hier is de basis black metal, en wel die van de modernere, toegankelijke soort. Inderdaad toegankelijk als in melodieus, met invloeden uit andere metalen genres (melodeath, maar ook symfonisch/gothic) en veel melodieus gitaarwerk en aanvulling van sferisch toetsenwerk. Hoor ik daar iemand Dissection zeggen? Prima. Black metal-light of melo-black? Ook goed. Feit blijft dat het een aantrekkelijk klinkend eindresultaat oplevert.

Het is vooral een langer, heerlijk slepend werkstukje als het titelnummer Seraphical Euphony dat mij tot de verbeelding spreekt. Er gebeurt van alles, het nummer zit boordevol sferische passages, en wisselt af van ingetogen, via bombast, tot ziedende stukken. En dat geldt eigenlijk voor het hele album wel. Een heel enkele keer wordt het me iets te zoetsappig met piano-en-strijkers (het intro van Moral Evasion bijvoorbeeld, dat ik sowieso niet zo'n sterk nummer vind) maar daar staat gelukkig genoeg fraais tegenover dat me wel boeit.

Hoe je het ook wendt of keert: Hyperion heeft met Seraphical Euphony een verslavend catchy en toch nog best extreem debuutalbum afgeleverd. Toegankelijk en melodieus genoeg om een breed metal-publiek aan te spreken, maar waarschijnlijk niet zwartgeblakerd genoeg voor de blackies. Ik denk dat iedereen die zich voelt aangesproken door moderne metal met een symfonische black metal insteek Hyperion maar eens moet proberen. Luistertips, naast het al genoemde titelnummer: afsluiter Blood of the Ancients en Novus Ordo Seclorum.

Anders Peterson - Drums, Keyboards

Erik Molnar - Guitars

Micke Malm - Guitars

Harry Lauraéus - Vocals

Raul Vicente - Bass

Efe Guner - Guitars