Loading...

Iced Earth - Plagues Of Babylon

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-01-2014

Tracklist

01. Plagues Of Babylon
02. Democide
03. The Culling
04. Among The Living Dead
05. Resistance
06. The End
07. If I Could See You
08. Cthulhu
09. Peacemaker
10. Parasite
11. Spirit Of The Times
12. Highwayman
13. Outro

In april van het vorig jaar schreef ik in het kader van de op dat moment actuele live registratie van Iced Earth over de zanger-perikelen van die band. Met de komst van de nieuwe zanger Stu Block in 2011 lijkt Iced Earth met het tiende album Dystopia herboren, en werd simpelweg een sterk album uitgebracht. En daarnaast ook weer volop getourd, waarvan Live In Ancient Kourion een spetterend bewijs is. Wie Iced Earth live of in elk geval in beeld zag, kon dan ook een band bezig zien die zich prima vermaakte op het podium. Nu de omstandigheden de band weer eens goed gezind lijken wordt het dan ook eens tijd om te zien of die sterke lijn op een nieuw album kan worden doorgetrokken. Plagues Of Babylon is het nieuwste werkstukje van Jon Schaffer en kompanen, geproduceerd door het bandopperhoofd zelf.

Het album begint met het titelnummer; dit is een herkenbaar episch Iced Earth nummer, heavy, plechtig bijna, en met een duister tintje. Sterke, donkergetinte riffs bepalen de sfeer, perfect aangevuld met de wat statige, gedragen vocale voordracht van Block. Een sterke albumopener, die precies laat horen waar Iced Earth voor staat. Uiteraard gaat de aandacht op de eerste plaats naar de vocale prestaties van de 'nieuweling', die hier prima verzorgd zijn. De zanger is duidelijk in zijn rol gegroeid, ongetwijfeld met dank aan het uitgebreide touren na Dystopia. De epische sfeer staat echter centraal, met het gitaarspel van de big boss in de hoofdrol.

Met Democide en Among the Living Dead horen we daarna ook wat lekker uptempo werk, waarin ook de donkere sfeer naar voren komt. Het is gebleken dat Schaffer er voor gekozen heeft om op het eerste gedeelte van Plagues Of Babylon het verhaal van Something Wicked nog even door te trekken, terwijl het tweede gedeelte van het album bestaat uit nummers die niet aan thematiek gebonden zijn. De stokpaardjes van Schaffer worden weer fanatiek bereden, en dus krijgen we teksten over het machtsmisbruik van overheid, grote bedrijven en banken versus het eenvoudige, gelukkige leven van de gewone man.

Evenals die thematische aanpak klinkt de muziek vertrouwd. De ene keer pakkend met een refrein dat blijft hangen (The Culling, het titelnummer), de andere keer episch en dreigend (Cthulhu), maar altijd herkenbaar Iced Earth. Tegelijk heeft die muziek wel aan zeggingskracht gewonnen door de uitstekende vocalen van Block, waarbij vooral de veelzijdigheid de belangrijkste troef is. Luister maar eens naar de heldere cleane zang in het intro van Ctulhu, gevolgd door zo'n ijzingwekkende schreeuw die het nummer heerlijk op gang trekt. Gevolgd door wat breaks en tempo- en sfeerwisselingen een van de hoogtepunten van het album.

Als toetje krijgen we het nummer Highwayman voorgeschoteld, een cover van The Highwaymen (duh), oorspronkelijk uit 1985. Dit was een Amerikaanse gelegenheids-countryband die werd gevormd door Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings en Kris Kristofferson. De vier zangstemmen worden hier vertolkt door Jon Schaffer en Stu Block, samen met de gasten Michael Poulsen (Volbeat) en Russell Allen (Symphony X). Geen typisch Iced Earth nummer, daarom juist als afsluiter van dit album een leuke keuze waarmee de band niet op veilig speelt.

Jon Schaffer - guitars

Stu Block - vocals

Troy Seele - guitars

Luke Appleton - bass

Jon Dette - drums