Loading...

Illimitable Dolor - Leaden Light

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-05-2019

Tracklist

01. Armed He Brings The Dawn
02. Soil She Bears
03. Horses Pale and Four
04. Leaden Light her Coils
05. 2.12.14

De Australische band Illimitable Dolor kwam hier een poosje terug al even voorbij in het kader van hun split met Promethean Misery. Voor die laatste act had ik toen iets meer aandacht, maar dat ga ik nu proberen goed te maken. Leaden Light is het tweede album (opvolger van het zelfgetitelde debuut uit 2017) van deze band, dat een maand of twee geleden uitkwam.

In ongeveer 52 minuten komen vijf nummers voorbij, opvallend genoeg verdeeld over twee kortere tracks (die evengoed niet minder indrukwekkend zijn) en drie hele lange. De atmosferische doom metal van Illimitable Dolor leent zich uitstekend voor lange, uitgesponnen composities, die zich in een uiterst traag tempo voltrekken. Daarbij wordt gehint naar zowel funeral doom als ook een streepje death metal. Al vind ik het leeuwendeel van het materiaal behoorlijk melodieus.

De bijna een kwartier durende album-opener Armed He Brings The Dawn begint vrij typerend met een flinke onweersbui. De kracht van donder en onweer, die staat voor de indrukwekkende kracht van de natuur, en de schoonheid van licht (de bliksem) staan fraai symbool voor de voor mij belangrijkste invalshoeken voor deze muziek: de combinatie van pracht en melodie enerzijds, en power en rauwheid anderzijds. Dat wordt bijvoorbeeld vorm gegeven door de wisselwerking tussen de zware grunt en het volop aanwezige, onheilspellende toetsenspel.

Over het algemeen echter zijn het de melancholieke of emotievolle gitaarleads die de aandacht voor zich opeisen. Zoals het bij atmosferische doom hoort zou ik bijna zeggen. Het is dan ook lastig aan te geven of Illimitable Dolor zich qua geluid of sfeer onderscheidt van internationale collegae. Eerlijk gezegd denk ik dat dat niet het geval is namelijk. Nergens wordt gemusiceerd omwille van de zwaarheid, maar staan emotie en atmosfeer centraal. De soms verpletterende logheid staat als het ware in dienst van de fraaie melodieën.

Ondanks het gebrek aan eigenheid is het genieten van slepende composities als Horse Pale And Four en bijna-titelnummer Leaden Light Her Coils. Hoe prachtig en melodieus ook, je wordt meegezogen in diepe, donkere emoties; de kracht van deze muziek. Het Australische kwartet biedt dan ook zonder meer kwaliteit. De liefhebber mag Illimitable Dolor echt niet links laten liggen!

Stuart Prickett - Guitars, Vocals

Yonn McLaughlin - Drums, Vocals

Dan Garcia - Bass

Guy Moore - Keyboards