Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

In Vain - IV

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-01-2018

Tracklist

01. The IV Legion
02. Blood & Steel
03. Frozen Wings
04. The Void Inside
05. To Be King
06. A New Beginning
07. In Vain
08. Through Our Veins
09. The Huntress Legacy
10. Assembled For War

In Vain, daar zijn er nog wel een paar van in metal-land; hier gaat het over de Spaanse power / speed-metal-variant. Ontstaan in 2004 is de band eind 2017 toe aan het vierde album, op twee manieren toepasselijk getiteld IV. IV is natuurlijk vier, maar ook in hoofdletters de afkorting voor In Vain. Drie jaar geleden besprak ik voorganger The Little Things That Matter, maar eens luisteren hoe het er met de band inmiddels voor staat.

Wat me als eerste opvalt is dat de band inmiddels geen toetsenist meer in de gelederen heeft. Zou dat dan ook gevolgen hebben voor het geluid? Dat lijkt me wel, want ik heb het idee dat de metal van In Vain nog meer richting speed thrash is opgeschoven. En ik durf al wel te verklappen dat dat de band aardig goed af gaat!

Dat is nog niet direct hoorbaar met opener The IV Legion, dat een standaard power metal vuisten in de lucht epiek-niemendalletje is. Met Blood & Steel en Frozen Wings wordt de stevige toon echter een stuk duidelijker gezet. Hoewel de cleane zang en de galopperende ritmes in de minder snelle stukken nog nadrukkelijk aan power metal doen denken, is het qua tempo toch echt speed metal dat de klok slaat.

Of misschien moet ik het anders formuleren: de balans in de mix tussen power en speed metal slaat steeds verder door richting dat laatste element. En is dit dan misschien 'gewoon' snelle en heavy power metal? Hoe dan ook klinkt deze muziek als de spreekwoordelijke klok. En hoewel op het gebied van originaliteit en muzikale insteek weinig bonuspunten te behalen zijn klinkt de combinatie van speed en power metal mij als muziek in de oren.

Veel steviger, en met veel meer kracht dan 'standaard' power metal spreekt In Vain me op hun vierde album behoorlijk aan. Ok, pure thrash is het nog altijd niet, maar de muziek is lekker krachtig en wordt technisch strak uitgevoerd. Een breekpunt zou voor sommigen de klassieke metal-zang kunnen zijn; ik vind die juist een pluspunt. Weer eens wat anders dan al dat 'moderne' gebrul. Ik blijf In Vain zeker volgen!

Daniel Cordón - Vocals, Guitar

Daniel Blanco Martín - Guitars

Mario Arredondo - Bass

Teodoro Seoane - Drums