Loading...

Insidious Disease - After Death

Gepost in Reviews door Douwe op 23-01-2021

Tracklist

01. Soul Excavation
02. Betrayer
03. Divine Fire
04. Unguided Immortality
05. Invisible War
06. Born Into Bondage
07. Enforcers of the Plague
08. An End Date With The World
09. Nefarious Atonement
10. Secret Sorcery

De eerste tonen van opener Soul Excavation weten meteen een gemene glimlach op mijn gezicht te toveren. Dat belooft veel goeds voor deze tweede full-length van de internationale all-star deathmetal band Insidious Disease. Voorganger Shadowcast (uit 2010) draai ik nog steeds met veel plezier, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.

De band anno 2021 - bestaande uit gitarist Silenoz (Dimmu Borgir), zanger Marc Grewe (Morgoth), bassist Shane Embury (Napalm Death), drummer Tony Laureano (Nile) en nieuwe gitarist Cyrus (Susperia) - levert met After Death gelukkig opnieuw een prima plaat af. Minder snel als het debuut, dat wel. De tien nummers bevatten over het algemeen een stuk minder blastbeats en zijn eerder stuwend en mid-tempo van aard. Pas op track vijf (Invisible War) komen de eerste welbekende lightspeed drums van Tony Laureano voorbij. Gebleven zijn echter de sterke hooks, extreme zang, catchy riffs en de vele dragende melodielijnen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de oorwurm Divine Fire.

Want dat staat buiten kijf, de grote ervaring van de muzikanten hoor je terug in de tien goed geschreven en dynamische tracks. Laat dat maar aan deze kwaliteitsmuzikanten over! Wat verder opvalt aan After Death is dat er een aantal gastzangers meebrullen op de plaat. De lage deathgrunts van Kam Lee (Massacre) en Jorgen Sandstrom (Grave) op een select aantal nummers, geven een extra dimensie aan deze plaat en vormen een mooi contrast met de welbekende hese strot van Marc Grewe.

After Death heeft in tegenstelling tot het debuut echter wel wat meer tijd nodig om te beklijven. Ook na een aantal luisterbeurten. Negatief uitgelegd betekent dat, dat de tracks over het algemeen net wat minder sterk zijn als op Shadowcast. Positief uitgelegd zou het kunnen betekenen dat de nieuweling gewoon een groeibriljantje is. Naarmate je de plaat vaker beluistert, wordt hij steeds beter. Ik zou zeggen: check After Death’en oordeel zelf in welke categorie de plaat voor jou thuis hoort.

Shane Embury - Bass

Sven Kopperud "Silenoz" - Guitars

Marc Grewe - Vocals

Tony Laureano - Drums

Terje Andersen "Cyrus" - Guitars