Loading...

Intoxicated - Walled

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-10-2020

Tracklist

01. Smash The Line
02. Walled
03. Grab The Rope
04. Hells Reward
05. Stuck In Mode
06. Yuck

Intoxicated is een naam die - in verschillende varianten - wel meer voorkomt in de internationale metalscene, maar van deze versie had ik nog nooit gehoord. Deze Intoxicated komt voort uit de Floridase scene, en is al ontstaan in 1992. Gedurende de vroege tot midden jaren '90 bracht de band een viertal demo's uit, waarvan er eentje, de Drain EP, werd opgenomen en geproduceerd door hun vriend Chuck Schuldiner en waarop ook ene Trevor Peres (Obituary) te horen was. In al die jaren bracht de band slechts één album uit: Metal Neck in 1997. Tot augustus 2020.

In een periode dat Obituary niet actief was, sloot drummer Donald Tardy zich daadwerkelijk aan bij Intoxicated en speelde hij bijna vier jaar met de band. Gedurende die tijd benaderde Andrew WK, als een grote fan van Obituary, Donald om in zijn band te spelen. Het bleek dat, aangezien Donald destijds aan het jammen was met de Intoxicated-jongens, Andrew WK alle Intoxicated-leden had ingehuurd om zijn begeleidingsband te zijn. Dit verklaart ook de geringe productiviteit van de band natuurlijk. Wat ook nog wel geinig is om te weten: Erik Payne, de zanger en gitarist van de band, is de broer van Tim Payne van Team Pain. Tim en Team Payne waren de architecten achter de beruchte Animal Chin Skate-ramp en zijn het beroemdste skateparkbouwteam ter wereld, nadat ze aan bijna alles hebben gewerkt wat je maar kunt bedenken: Jackass, X-Games, de lijst is eindeloos.

In afwachting van de release van de Walled EP heeft Intoxicated (dankzij de namedropping?) een golf van persaandacht gekregen en staat ze klaar om de internationale scene te gaan bestormen. Video's van nummers van de EP worden vertoond op MTV Latin America en tourdata worden geboekt op de hele Zuid-Amerikaanse markt, waaronder het Malagana Festival in Colombia. Voorafgaand aan de pandemie speelde Intoxicated shows als support van onder meer Soulfly, D.R.I. en Toxic Holocaust.

Hoewel de wortels van de band stevig zijn geplant in de death metal van hun broeders in Florida, heeft de band hun sonische palet uitgebreid met meer thrash- en hardcore crossover-invloeden. In de basis horen we hier de bekende old school mix van death metal en de stijl die indertijd crust heette. Het korte en enorm felle en agressieve titelnummer Walled geeft wat dat aangaat een goed beeld van waar Intoxicated voor staat. Daarentegen klink de band daarna op Grab the Rope in de langzamere stukken wel heel erg als - o ironie - Obituary. Uitsmijter Yuck gooit misschien wel het best alle genoemde invloeden door elkaar.

Intoxicated klinkt op een positieve manier ouderwets, en vermengt de old school death met allerlei herkenbare elementen uit andere subgenres (vooral uit de jaren '80 en '90) tot een pakkend geheel. De zes korte en compacte tracks vormen een aangename kennismaking met een band die z'n roots helemaal trouw is gebleven. De diverse muzikanten kennen het klappen van de zweep, en zetten een alleszins degelijke prestatie neer. Typisch voer voor de old school liefhebber.

Erik Payne - Guitars, Vocals

Gregg Roberts - Bass

Mike Radford - Drums