Loading...

Iron Savior - Titancraft

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-05-2016

Tracklist

01. Under Siege
02. Titancraft
03. Way of the Blade
04. Seize the day
05. Gunsmoke
06. Beyond the Horizon
07. The Sun won't Rise in Hell
08. Strike down the Tyranny
09. Brother in Arms
10. I Surrender
11. Rebellious

Duitse power metal, je hebt het te kust en te keur. Iron Savior doet al weer sinds 1996 z'n kunstje, en brengt in een stevig tempo de albums uit. In twintig jaar tijd is men inmiddels toe aan studio-album nummero tien: Titancraft. De band heeft een aantal plichtmatige releases op z'n naam staan, maar sinds 2014, met het uitbrengen van Rise Of The Hero, heeft Iron Savior er weer hoorbaar zin in en lijkt het spreekwoordelijke vuur weer te branden. Tussen 2007, 2011 en 2014 zat er telkens wat meer tijd tussen de verschillende albums en leek de band wat zoekende; maar dat 'probleem' is inmiddels wel verholpen, afgaand op de laatste paar albums.

De band rond zanger/gitarist/producer en band-opperhoofd Piet Sielck stort zich vol overgave op de klassieke heavy/power metal, en doet dat met verve. Eigenlijk vind ik het wel vreemd dat de band hier nooit eerder besproken is geweest, er is toch genoeg aanleiding voor geweest. Van de andere kant: ik ben wel bang dat het bespreken van Iron Savior-albums een soort van herhalingsoefening zou kunnen zijn. Wanneer ik het zo inschat zijn die albums namelijk redelijk inwisselbaar, zeker wanneer de nummers wat vrijblijvender klinken, en ondanks een bezielende insteek.

Hoe dan ook weet de Duitse band met een nieuw album voor de dag te komen dat in kwalitatief opzicht gewoon dik in orde is. Iron Savior en hun publiek hebben elkaar gevonden, zodoende weet de band wat er van hen verwacht wordt, hetgeen dan ook met verve wordt uitgevoerd. Zo zal Titancraft nauwelijks verrassingen bevatten wanneer je de voorgaande twee, drie albums kent. Wat je krijgt voorgeschoteld zijn lekker in het gehoor liggende riffs, een opzwepende ritmesectie, aanstekelijke melodieën en catchy, meezingbare refreintjes. Inderdaad: mega-vertrouwd, ofwel het betere dertien in een dozijn-werk, maar gelukkig wel sterk in de uitvoering!

Way Of The Blade, Beyond The Horizon en Strike Down The Tyranny zijn de lekkere vlotte favorieten, terwijl het titelnummer Titancraft (na intro Under Siege) het betere beuk- en stampwerk laat horen. Way Of The Blade heeft daarnaast ook wel een lekkere dreiging, waarna Seize The Day en Gunsmoke laten horen dat er toch nog wel afwisseling in de verschillende nummers te horen is. Brothers In Arms gaat door voor de meeslepende epic van het album, en I Surrender noem ik dan maar de verplichte ballad. Rebellious sluit in stijl, knallend af. Het is bijna overbodig om te vermelden dat naast de instrumentatie ook het klassieke power-zangwerk prima klinkt; weliswaar ook redelijk voorspelbaar, maar onze Piet kan nog een aardig moppie zingen. Titancraft is sowieso het aanhoren prima waard: Iron Savior weet inderdaad behoorlijk goed wat het publiek wil horen.

Piet Sielck - Vocals, Guitars

Joachim "Piesel" Küstner - Guitars

Jan-Sören Eckert - Bass, Vocals

Thomas Nack - Drums