Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Iron Walrus - A Beast Within

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-02-2018

Tracklist

01. Crawling
02. Take Care
03. Abyssal
04. Control
05. No More Reason
06. Ghost
07. Fools
08. Drowning

Van een band met de naam Iron Walrus verwacht je natuurlijk lekker logge, vette en vlezige muziek. Nou, dat klopt hier zeker. Het gaat hier om een doom/sludge-band afkomstig uit Duitsland, die met A Beast Within z'n derde album aflevert. Voorganger The Plague staat hier ook in mijn digitale platenkast, maar heb ik om op dit moment mij onduidelijke reden nooit besproken.

De logge muziek van het immer gemaskerde vijftal is naast zwaar vooral rechtlijnig en nihilistisch. Een beetje eenvoudig misschien ook wel, maar dat wordt goed gemaakt door de enorme kracht en intensiteit er van. Grotendeels gebracht in het middentempo klinkt de muziek eigenlijk verrassend energiek en agressief. Wanneer de enorm pakkende riffs en de moddervette groove van opener Crawling vat op me krijgen ben ik meteen verkocht.

Een band waar ik direct aan moest denken ter vergelijking is Crowbar, met in het kielzog andere New Orleans-bands als Down en Eyehategod. Iron Walrus heeft - ondanks een hele andere afkomst natuurlijk - ook wel een beetje die lome southern metal-feel. Qua stijl en sfeer komt het in elk geval op mij hetzelfde over. En dat bedoel ik louter positief! Wanneer het tempo nog wat wordt terug geschroefd (Abyssal, No More Reason) neemt een lekker donker doom-sfeertje de overhand, al zijn riffs en groove nooit ver weg. Eigenlijk klinkt deze muziek, ondanks alle logheid, stiekem best wel pakkend; of in elk geval makkelijk te volgen. Je moet alleen van die enorm lompe groove houden!

Verrassend of origineel zijn de zware klanken van Iron Walrus dan ook totaal niet, de band blijft absoluut trouw aan hun 'eigen' geluid. Want er zijn natuurlijk stiekem niet zo heel veel bands die deze vorm van 'vlottere' sludge op deze manier en zo overtuigend weten te brengen. Een geslaagde ode aan de almachtige riff wat mij betreft. Van opener Crawling tot aan de instrumentale, monsterlijke afsluiter Drowning, het zijn acht rake klappen die de ijzeren walrus hier uitdeelt. Aanrader!

Florian Schmidt - Bass

Alexander Schröder - Drums

Ingo Milatz - Guitars

Benedikt Flacke - Guitars

Sven Aufermann - Vocals