Loading...

Jarun - Rok spokojnego słońca

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-07-2021

Tracklist

01. W światło stycznia
02. Jodły
03. Widma
04. Bezimienna
05. Rok spokojnego słońca
06. Pierwszy śnieg

Het Poolse gezelschap Jarun - ooit begonnen als eenmansband - draait al een poosje mee in de underground extreme metalscene. Ontstaan in 2008 is de band anno 2021 toe aan de vierde langspeler, Rok spokojnego słońca. Dit betekent tevens mijn kennismaking met deze band, die hun uitwerpselen voorheen vooral in eigen beheer uitscheidde.

Jarun scharen onder de veelgebruikte noemer 'Poolse black metal' zou echter een vergissing zijn, want deze band grossiert vooral in redelijk uitgesponnen composities (vier tracks boven de acht minuten) waarin de nodige ruimte is gemaakt voor folkloristische invloeden. Niet in elk nummer komt deze invloed even duidelijk naar voren, maar stiekem hoor je gaandeweg steeds meer verrassende geluidjes de kop opsteken. Sowieso is het interessant om te horen hoe Jarun z'n nummers opbouwt, want er valt genoeg te beleven. En dat levert, zeker in de meer ingetogen - niet-black metal-passages - echt hele interessante luisterstukjes op.

Opener W światło stycznia is daar meteen een heel goed voorbeeld van. Begonnen als een furieuze black metal-track, vol snelheid en agressie, blasts en gekrijs, laat het geluid stiekem ook al een pakkende gitaarmelodie horen. Halverwege komt de omslag naar een meer atmosferische insteek. Gaandeweg het album zal blijken dat dit de aanpak van Jarun kenmerkt.

De band moet het dus hebben van de wisselwerking, de dynamiek, tussen lompe, woest black enerzijds, en lichtelijk experimentele elementen anderzijds, die een sterke atmosfeer en contemplatieve momenten laat horen. Toppunt daarvan vind ik titelnummer Rok spokojnego słońca, waarin Jarun de schijnbare uitersten, of beter gezegd contrasten, op een prachtige manier weet uit te buiten (let daarbij ook eens op de afwisseling in de vocalen). Hierin doet de band me wel denken aan bands uit de Roemeense (semi-) black metal-scene - Negura Bunget, Dordeduh, Syn Ze Șase Tri; die hoek zo'n beetje.

Al met al vind ik Rok spokojnego słońca dus best verrassend. Zoveel subtiliteit verwacht ik niet van een als Poolse black metal getagde band. Jarun is dan ook echt wel veel meer dan dat. Ik raad elke liefhebber van experimentele folk / black dan ook echt aan om dit eens te checken!

Mateusz "V" Kujawa - Vocals

Jakub "Zagreus" Olchawa - Guitars

Krzysztof Stanisz - Guitars

Dawid Wierzbicki - Bass

Marcin Pazera - Drums