Loading...

Jess And The Ancient Ones - Vertigo

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-06-2021

Tracklist

01. Burning Of The Velvet Fires
02. World Paranormal
03. Talking Board
04. Love Zombi
05. Summer Tripping Man
06. Born To Kill
07. What's On Your Mind
08. Strange Earth Illusion

De occulte rockers van Jess and The Ancient Ones zijn toe aan album nummer vier: Vertigo. Het spel van heavy gitaar en orgel geleide swagger is geëvolueerd van de dubbele gitaar heavy rock / metal van weleer tot Jess en The Ancient Ones' eigen kijk op soulvolle late jaren zestig garage psychedelica. Wat begon op de vorige plaat, The Horse and Other Weird Tales, gaat verder op Vertigo. Er hangt een vreemd onheilspellend gevoel over het hele album, misschien is het het gevoel van nostalgie dat voortkomt uit de teksten.

Verpakt in een ruwe, met tornado versierde old-school hoes, bubbelen de acht nummers van het album in een kokende ketel van vintage popcultuur-invloeden en occult getinte paranoia. Variërend van het zacht vurige openingsnummer Burning of The Velvet Fires tot de bijna heavy metal-achtige nihilistische knaller Born To Kill is Vertigo een spiraalvormige reis van Finse psychrock op zijn best. Op de voorganger maakte ik om diverse redenen vergelijkingen met uiteenlopende acts als Deep Purple en Uriah Heep, The Doors, Shocking Blue, Jefferson Airplane en The Devil's Blood. En ja, die zijn op Vertigo nog altijd van toepassing.

Het interessante aan deze muziek vind ik dat die nog altijd redelijk verfrissend, 'losjes', maar toch authentiek, trouw aan de jaren '60 en '70 klinkt. De muziek sprankelt, swingt, is energiek, en pakkend. Ik heb het gevoel dat Jess And The Ancient Ones meer en meer een echte band aan het worden is. Daarmee bedoel ik dat het hier niet gaat om een zangeres-plus-band, hoewel Jess' kwaliteiten onmiskenbaar en nadrukkelijk aanwezig zijn, maar dat elke instrumentalist hier alle gelegenheid krijgt om z'n ding te doen.

Het toetsenwerk legt heerlijk zweverige tapijtjes neer, de gitarist weet raad met verrukkelijk fragiele loopjes en psychedelische, maar pakkende riffjes, terwijl de ritmesectie schijnbaar onverschillig de meest funky en groovende huppelstukjes te voorschijn tovert. En inderdaad, dit maakt de weg vrij voor zangeres Jess om te excelleren. Maar altijd met dank aan de onmisbare muzikanten.

De mix van 'oude' Jess And The Ancient Ones en die van het voorlaatste album wordt voortgezet op Vertigo. De band klinkt daarmee vrijwel constant lekker swingend, zonder dat het ook maar ergens cheesy wordt, daar zorgt de psychedelische atmosfeer wel voor. Met de hoofdrol voor de lange afsluiter Strange Earth Illusion is Vertigo voor mij weer een heerlijk genietbaar album geworden!

Jess - Vocals

Thomas Corpse - Guitars

Fast Jake - Bass guitar

Abraham - Organ, Keyboards

Jussuf - Drums, Percussion