Loading...

Jesus Chrüsler Supercar - Among The Ruins And Desolate Lands

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-06-2013

Tracklist

01. CreamDeath
02. Killing Machine
03. Death Anxiety
04. Pitchfork
05. Before I Turn You Down
06. Carpenter Song
07. Death Row Blues
08. Some Good And Some Good
09. 666
10. Lower Than Hell
11. Jesus Chrüsler Supercar
12. Never Forget Never Forgive

Zweden is en blijft een verdomd vruchtbare grond voor de meest uiteenlopende rock 'n' roll acts. Jesus Chrüsler Supercar is opgericht in 2011 en past goed in het plaatje: het drietal brengt smerige, harde en kick ass rockmuziek op hun debuutalbum Among The Ruins And Desolate Lands. Met hun rauwe Zweedse geluid dat ergens het midden houdt tussen rock 'n' roll en death metal (death 'n' roll) klinken ze als een bastaardzoon van Entombed en Motörhead. Kosten noch moeite zijn gespaard om de band een flinke steun in de rug te geven, het album is opgenomen in de semi-legendarische Sunlight Studios, en door niemand minder dan Tomas Skogsberg (eerder verantwoordelijk voor het geluid van bands als Entombed, Dismember, The Hellacopters en de Backyard Babies) voorzien van een droge old school productie.

In het najaar van van 2012 verschijnt een eerste levensteken van de band, als er een clip online komt van Killing Machine, waarmee de band zichzelf in het thuisland op de kaart zet. Die kennismaking leert ons dat de muziek een combinatie is van de bands belangrijkste invloeden: Black Sabbath, Entombed, The Hellacopters en Slayer. Volgens de band zelf dan toch, ik hoor vooral Motörhead (zeker in de zang) met een kwinkslag death metal, vooral in de gitaren. Het nummer zorgt er tevens voor dat Jesus Chrüsler Supercar regelmatig voorbijkomt op landelijke radiostations. Om de hooggespannen verwachtingen op te schroeven besluit de band Killing Machine als enige vrij te geven een maand voor het verschijnen van het album.

Tijdens hun eerste twee repetities in het begin van 2011 schrijft het trio (bandleider en bassist Robban Bergeskans, gitarist Fredde Larsson en drummer Nicke Forsberg) de twee nummers Lower Than Hell en 666, waarmee de aandacht van Tomas Skogsberg al wordt getrokken. Hij is ook degene die de band in contact brengt met Entombed frontman LG Petrov, die gastvocalen bijdraagt voor de nummers Before I Turn You Down en Death Row Blues. Onnodig om te melden dat hij de nummers van een vettige laag death 'n' roll voorziet met zijn grauwende dronkemansgelal (en dat bedoel ik niet eens negatief!).

Daartussen in heeft Carpenter Song heeft een typisch geluid dat meer gebaseerd is op thrash metal gitaarriffs. Al blijft het gewoon lekker smerige muziek, waar ook Lemmy zich niet voor zou schamen. Het blijven korte, puntige songs die vooral bedoeld lijken om lekker op te feesten. Neem als voorbeeld nog maar eens het ultrakorte Jesus Chrüsler Supercar, dat is gewoon een kwestie van de beuk er in en gaan!

Echter, het einde van de plaat laat horen dat deze drie Zweden ook nog wat anders kunnen. Never Forget Never Forgive is een trage en slepende track die past in de betere traditie van de doom / stoner. Het doet me wel een beetje denken aan High On Fire, zo'n zelfde rauwheid (die natuurlijk ook al wel in de rest van het album zit), maar dan met een soort van melancholie, gevoel en sfeer. Verrassende maar fraaie afsluiter!

Robban Bergeskans - bas, zang

Nicke Forsberg - drums

Fredde Larsson - gitaar