Loading...

Johansson & Speckmann - Edge Of The Abyss

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-09-2016

Tracklist

01. Perpetuate The Lie
02. You've Stepped On A Dime
03. Misanthropy
04. Turn It Around
05. The Last Witness Is Barely Live
06. The One They All Despised
07. The Edge Of The Abyss
08. A Concept
09. Already In Disguise

Het valt me eerlijk gezegd niet mee om voor de derde keer iets zinvols te schrijven over een nieuw album - Edge Of The Abyss - van het duo (Rogga) Johansson & (Paul) Speckmann. Waar ik schrijf duo moet dat eigenlijk trio (of misschien wel gewoon band) zijn, want wederom is drummer/producer Brynjar Helgetun van de partij, zijn bijdrage beschouw ik ook als zeer relevant.

Het lastige zit 'm er in dat ik eigenlijk bijna niks anders kan bedenken dat ik niet ook al over een van de eerdere albums schreef. We worden opnieuw getrakteerd op een goed half uur aan korte, maar echt krachtige nummers, die bol staan van de thrashing old school death. Tussen de eerste twee albums zat nog een productionele boost (dat eerste album klonk in dit opzicht wel erg mager), die lijn lijkt wel een beetje doorgetrokken. De muziek klinkt net wat doordachter en netter ingespeeld, waardoor het geheel net wat meer knalt.

Een verschilletje is ook nog dat deze keer een extra (sessie?)gitarist (Kjetil Lynghaug, Paganizer) is aangetrokken, die de agressieve nummers her en der van een solo(tje) voorziet. Een leuke toevoeging, maar dat maakt voor het totaalplaatje niet zodanig veel verschil dat ik nu opeens van m'n stoel geblazen word. Johansson en Speckmann zijn verder herkenbaar in alles dat hier wordt voortgebracht.

De old school meuk op Edge Of The Abyss is nog steeds lekker om naar te luisteren, en het geheel groovet echt wel lekker weg (The Last Witness Is Barely Live, titelnummer The Edge Of The Abyss). Maar Johansson & Speckmann blijkt deze keer geen samenwerkingsverband waarbij de optelsom een bundeling der krachten vormt. Ik heb beide heren afzonderlijk van elkaar leukere dingen horen doen. Kwalitatief uiteraard dik in orde, maar dit album doet het 'm verder niet voor mij.

Rogga Johansson - gitaar, bas

Paul Speckmann - zang

Brynjar Helgetun - drums

Kjetil Lynghaug - gitaar