Loading...

Johansson & Speckmann - The Germs of Circumstance

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-10-2020

Tracklist

01. The Germs of Circumstance
02. One World One Leader
03. Take the Lions Share
04. I Was Left to Stare
05. Generations Antidote
06. Confessions of A Vital Leader
07. Provoke the Collective
08. Devour Engage the Hour the Rage

Deze bespiegeling van het nieuwe en vijfde album van de Johansson & Speckmann-tandem zou zeer veel overeenkomsten kunnen vertonen met mijn zojuist verschenen bespreking van het eveneens vijfde album van Megascavenger. Ware het niet dat drummer Brynjar Helgetun hier wel van de partij is.

Buiten dat zijn veel zaken hetzelfde: eveneens een vijfde album, met acht titels, dat veel te kort duurt (hier slechts 26 minuten) en een zeer voorspelbare muzikale insteek. Zo old school als het maar zijn kan, worden de rauwe roffels, riffs en ziek-agressieve vocalen over je uitgestort. In dat laatste zit het grootste onderscheid met veel typisch Zweedse producties: Speckmann maakt hier het verschil.

Want naast de inbreng van Speckmann is de Johansson-Helgetun-eenvormigheid hier troef. Binnen de acht korte tracks bestaat weinig afwisseling, het draait hier puur om de agressie van de tergend klinkende zang. Weliswaar lijkt de muziek daaraan iets te zijn aangepast - minder melodie, minder groove, meer rauwheid en snelheid - maar de herkenbaarheid van het Swedeath-geluid blijft onverminderd de kop opsteken.

Ik kan blijkbaar - behalve het gebrek aan verrassing of variatie - nooit iets slechts zeggen over Johansson-producties. Immers is kwaliteit altijd gewaarborgd, en blijf ik liefhebber van dit typische geluid. Luister en oordeel vooral zelf:

Rogga Johansson - guitars, bass

Paul Speckmann - vocals

Brynjar Helgetun - drums