Loading...

Jumpin Jesus - The Art of Crucifying

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-01-2018

Tracklist

01. Out Of The Unknown
02. Braincramps
03. The King Of Worms
04. Cloning The Future
05. Chaingang
06. Burned Offerings
07. Important Gain
08. Rotten Flesh
09. Thru In4cers I's
10. Lost Yourself
11. The Preacher
12. Intro - The Transcendental Circle
13. Out of the Unknown
14. Braincramps
15. Burnt Offering
16. Cloning the Future
17. H.U.A.L.P (Humiliating Understructive Antisocial Lethal Pestilence)

Hoe serieus moet je een death metalband met de naam Jumpin Jesus nemen? De band waar ik het hier over ga hebben heeft er in elk geval geen lange loopbaan aan over gehouden. Jumpin Jesus was afkomstig uit Keulen, opgericht in 1989, en al weer gestopt in 1991 vanwege de overbekende muzikale meningsverschillen. In die korte periode verschenen een titelloze demo (1990) en album The Art of Crucifying in 1991. Beide releases zijn nu gebundeld, en in november opnieuw uitgebracht.

Aan de randvoorwaarden heeft het indertijd niet gelegen om van The Art of Crucifying een succes te maken. Het album is opgenomen, gemixt en gemasterd in de Stage One Studio in Bühne, Duitsland (Asphyx, Dew-Sentenced, Tankard, Krisiun) door niemand minder dan Andy Classen (Holy Moses).

De bandnaam was niet het enige opvallende aan deze band, want ook hun death metal zou ik niet echt standaard willen noemen. Hoewel? Er waren in die vroege jaren '90 wel meer bands die experimenteerden om net even wat anders te brengen. In deze context strijden chaotisch en technisch met elkaar om als sleutelwoord te gelden, want de muziek heeft van allebei veel weg. Op zich steken de nummers echter prima in elkaar, zodat ik het er maar op houd dat de chaotisch klinkende gedeeltes gewoon echt zo bedoeld zijn.

Ik denk dat Jumpin Jesus met hun aparte aanpak binnen de Duitse scene wel een vreemde eend in de bijt was, de death metal-scene was er indertijd niet zo heel levendig, laat staan dat de muzikale insteek ook nog best experimenteel was. Die stijl vinden we wel terug in Amerika, maar bijvoorbeeld ook in Nederland (Pestilence bijvoorbeeld). Ik ben dan ook wel benieuwd hoe het de band was vergaan als ze het wel langer vol hadden gehouden. Luistertips: Out Of The Unknown, Cloning The Future.

Rene Genschewski - Bass

Bobby Ferdula - Drums

Mike Gage - Guitars

Oliver Ulrich - Guitars

Miro Pavelic - Vocals