Loading...

Jupiterian - Protosapien

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-09-2020

Tracklist

01. Homecoming
02. Mere Humans
03. Voidborn
04. Capricorn
05. Starless
06. Earthling Bloodline

De Braziliaanse death / doom / sludge metalband Jupiterian volgen we hier bij WingsOfDeath al een paar jaar - de band is opgericht in 2013 - maar vreemd genoeg is het nog nooit eerder tot een bespreking gekomen. Dat moet dan nu maar gebeuren, met de release van hun derde langspeler Protosapien.

Na het onheilspellende intro Homecoming (je zou bijna niet meer durven) toont Jupiterean z'n ware aard met Mere Humans. Ik vind het wel geinig om te horen hoe de gitaar-melodie in eerste instantie vooral aan black metal doet denken. Maar gaandeweg is het natuurlijk wel degelijk de doom/sludge-aanpak waar het Braziliaanse kwartet de show mee steelt. De wisselwerking tussen rauwheid en stiekeme melodie wordt hier sterk uitgebuit: smerige vocalen versus de pakkende leadgitaar; daaronder het stevige fundament van de ritmesectie, waarbij vooral de basgitaar zich niet onbetuigd laat.

Voidborn zet daarna in op een moddervette, slome groove. De kracht van de herhaling in de luie maar enorm zware riffs, ondersteund door weeklagende, onbestemd en bijna onmenselijk klinkende vocalen vormen hier de zeer aantrekkelijke hoofdmoot. De verrassende, opnieuw black metal-achtige blast splijt het nummer in tweeën, waarna de voortzetting traag en atmosferisch het beste naar boven haalt in elk oprecht doom-hart.

Voor doom-begrippen laat Jupiterian een enorm behaaglijke hoeveelheid aan variatie horen, waarbij je telkens wordt meegesleept langs een diversiteit aan duistere atmosferen. Soms lijkt een lichtpuntje zich aan de trage, duistere hoofdbrij te ontworstelen, maar dat is echt van minimalistische duur. Slepend ploegt de muziek zich voort, aangenaam onderbroken door een min of meer uptempo (maar niet minder zware!) oprisping zoals die in het begin van Starless opdoemt. Des te trager is immers de voortzetting, daar kun je natuurlijk op wachten.

Dit Braziliaanse kwartet verstaat z'n vak op dit specifieke gebied van logheid. Rauwe, sludgy doom metal van hoog niveau, en atmosferisch ijzersterk.

G - Drums

R - Bass Guitar

A - Guitar

V - Guitars, Vocals, Synthesizers