Loading...

Just Before Dawn - An Army at Dawn

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-10-2020

Tracklist

01. Intro - Paths of Armor / To The Last Tiger
02. The Guns At Last Light
03. An Army At Dawn
04. Goliath Revived
05. Dance Of Katyusha
06. Belaya Smert
07. With Everything We Have
08. The Atlantic Wall
09. Unless Victory Comes
10. Into The First Wave

Just Before Dawn is het project van de Zweedse gitarist / componist Anders Biazzi waarover ik al vaker schreef. 2020 is blijkbaar een jaar waarin een nieuw album mag gaan verschijnen. Het concept blijkt in alle opzichten ongewijzigd: de instrumentale basis van Biazzi zelf, drummer Jon Rudin en gitarist / zanger Gustav Myrin wordt aangevuld met een legioen aan bekende gastzangers (en een spaarzame solo-gitarist) om de oorlogsthematiek verpakt in old school death ten gehore te brengen. In 1 zin is dat waar het al een paar albums lang om draait, en zo kan ik al bijna deze review afsluiten.

Okay, dat is misschien een beetje flauw; laat ik om te beginnen de zangers (waarvan het merendeel al eerder bij Just Before Dawn te horen was) maar even noemen: Ralf Hauber (Revel In Flesh, Heads For The Dead), Matias Nastolin (Decaying), Daimen Terry, Thomas Clifford (Throne Of Heresy), David Nilsson (Feral), Andreas Stenlund (Harmdaud), Mattias Parkkila (Malfeitor, Blood Mortized), Robert Karlsson (Creeping Flesh) en last but not least Jonny Petterson (echt te veel om op te noemen).

Vervolgens bedenk ik me dan toch dat ik over de muziek zelf verdomd weinig nieuws te melden heb. Just Before Dawn staat voor dat o zo bekende Zweedse groovende old school death HM-2 geluid. Ja, de nummers zitten goed in elkaar; zowel qua muzikale invulling als productie heeft Biazzi de zaken op dit album weer uitstekend voor elkaar. Kwalitatief hoogstaand; inzet, enthousiasme en spelvreugde honderd procent; maar voor originaliteit kan ik echt geen voldoende geven.

An Army At Dawn luistert verdomd lekker weg, maar blijkt al na korte tijd niet te beklijven. De thematische tanks en andere oorlogsmachines zijn hier al zo vaak voorbij gekomen dat de begaande paden meer dan platgewalst zijn. Enige vorm van spanning of avontuur is behoorlijk ver weg, ondanks alle aanwezige kwaliteiten ervaar ik dat toch echt als een gemis.

Anders Biazzi - Bass, Guitars

Jon Rudin - Drums

Gustav Myrin - Guitars