Loading...

Just Before Dawn - The Dead And Those About To Die

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-01-2016

Tracklist

1. Counterbattery
2. Outnumbered
3. Graves Without Crosses
4. Into the Iron Mist
5. Through a Rain of Fire

Over Just Before Dawn en de initiator achter dit project Anders Biazzi schreef ik al eerder in het kader van de albums Precis Innan Gryningen (2013) en The Aftermath (2014). Een nieuw album zit er blijkbaar nog niet in, wel is er nu een EP met de titel The Dead And Those About To Die. Dit lijkt mij een verzameling losse nummers/singles die samen met wat nieuwe(re) tracks een soort tussenstand vormen.

Het openingsduo Counterbattery en Outnumbered verscheen in mei 2014 al als digitale single, en zelfs op cassette. Deze nummers sluiten naadloos aan bij het eerder verschenen materiaal van het project. Graves Without Crosses - wat een heerlijk uitgesponnen nummer is dat toch! - verscheen in juni 2014 als digitale single en was als zodanig dus ook al eerder te horen. Into the Iron Mist en Through a Rain of Fire hoor ik hier voor het eerst, maar bieden ook niet echt nieuwe inzichten in een eventuele muzikale ontwikkeling.

Sowieso biedt The Dead And Those About To Die in muzikaal opzicht geen verrassingen. Wie de voorgaande twee albums kent weet al lang dat Just Before Dawn garant staat voor kwalitatief sterke death metal van de oude school. Verrassingen zijn daarbij uitgesloten, en ik denk dat de meeste liefhebbers, inclusief ikzelf, dat ook niet eens zouden willen. Ook de thematiek, oorlog, is opnieuw veelvuldig aanwezig, zodat de bestaande combinatie met de muziek gehandhaafd blijft.

Tja, het blijft lastig om oprecht enthousiast te schrijven over iets dat zo voorspelbaar is. Ik vind de muziek van Just Before Dawn echt te gek, maar ik kan niks bedenken wat ik - en met mij vele anderen - hier al niet eerder over geschreven heb. Ok, misschien nog even neen minpuntje vermelden: met name in Through a Rain of Fire had er wel wat minder galm op de zang gemogen. Ik snap het, het hoort er bij, maar ik vind het hier een beetje te veel van het goede. Voor de rest niets dan lof voor Just Before Dawn! Op naar de volgende full length!

Anders Biazzi - Guitars, Bass

Brynjar Helgetun - Drums

Jonny Pettersson - Vocals