Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Kabbalah - Spectral Ascent

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-08-2017

Tracklist

01. Spectral Ascent
02. Resurrected
03. Phantasmal Planetoid
04. The Darkest End
05. The Reverend
06. The Darkness of Time
07. Dark Revelation
08. The Shadow
09. Presence

Kabbalah is een band, of eerder een project, afkomstig uit Pamplona, Spanje. Het betreft hier een trio dames dat eind 2015 z'n huidige vorm vond. Daarvoor had Kabbalah al een EP (2013) en debuutalbum Primitive Stone (2015) uitgebracht. De oprichtende dames Carmen (drums) en Marga (bas) kregen eind 2015 versterking van gitariste Alba, waarna het snel vooruit ging met het trio. Vorige maand verscheen het tweede album Spectral Ascent.

De muziek die we krijgen voorgeschoteld laat zich het best omschrijven als mysterieus en fascinerend, vanuit occulte en psychedelische invalshoeken. De invloeden liggen overduidelijk in de klassieke bluesy hardrock, occulte rock, jaren '70 retro-rock en de klassieke psychedelica van de late jaren '60. Ook de productie klinkt helemaal uit die tijd, met zelfs (nagebootste?) volumeschommelingen binnen de nummers. Het klinkt hoe dan ook bijzonder authentiek.

Maar boven alles is de betoverende rock van Kabbalah uitermate verslavend en catchy. Hoor ik daar iemand voorzichtig Ghost fluisteren? Inderdaad, die vergelijking lijkt me uitstekend! Een Ghost zonder opsmuk zou ik daar aan toe willen voegen. En natuurlijk zijn er ook raakvlakken met al die andere retro-bandjes-met-zangeres. Ook moet ik regelmatig aan Black Sabbath van de eerste paar albums denken, vooral afsluiter Presence is een regelrechte ode aan die band.

De negen nummers - of eigenlijk acht plus het intro - zijn allemaal verrassend kort en compact. Verwacht hier geen uitwaaierende solo-spots, uitweidende instrumentale partijen of ellenlange jamsessies. Deze dames houden het op sterke liedjes die je stuk voor stuk onmiddellijk grijpen. De muzikale basis is rauw en simpel, de optimale werking van een klassiek, heavy powertrio met gitaar, bas en drums. Daar over heen horen we vrijwel constant meerstemmige zangpartijen, die die rauwe groovende basis een enorme portie toegankelijkheid meegeven. Ook na meerdere luisterbeurten is er echt geen enkel zwakker nummer te ontdekken.

Qua stijl is Kabbalah natuurlijk verre van vernieuwend, maar ik geniet hier oprecht van het verfrissende geluid dat het trio dames mij hier voorschotelt. In alle eenvoud worden logge riffs en zwaar groovende baslijnen afgewisseld met obscure pop-sentimenten en lichtvoetige refreintjes. Hoe simpel het ook allemaal klinkt, ik vind het echt geweldig. Blijft wel de vraag of deze muziek ook op langere termijn weet te beklijven. Wordt hopelijk vervolgd!

Carmen - drums

Marga - bas

Alba - gitaar