Loading...

Kal-El - Astrodoomeda

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-10-2017

Tracklist

01. Astrodoomeda
02. Atmosphere
03. Mothership
04. Code of the Ancient
05. Luna
06. Starlight Shade
07. Spacecraft
08. Green Machine

Kal-El (de 'zondagse' naam van Superman) is een Noorse band, opgericht in 2012 in Stavanger, en komt in de nazomer van 2017 met z'n derde album: Astrodoomeda. Tot zover de droge info vooraf, heel veel meer weet ik er niet over te vertellen. Liever ga ik direct door naar de muziek.

Voor zover albumtitel Astrodoomeda nog niet duidelijk mocht zijn: Kal-El maakt inderdaad doom. En om dan nog wat preciezer te zijn: doom vanuit desert / stoner en spacerock-achtergrond. Hoor ik daar iemand Kyuss roepen? De afsluitende songtitel Green Machine is inderdaad best een hint ja. Zelf noemen ze hun muziek 'Intergalactic Stoner Metal'; nou ja, dat bevat inderdaad wel de elementen die ik al noemde.

Toch moest ik bij opener en titelnummer Astrodoomeda aan een hele andere band denken, namelijk aan Goatess. Vooral de zang van Cpt Ulven doet erg denken aan die van Chritus Linderson. Maar ook buiten dat zijn het de logge riffs, de zwaar beukende ritmesectie en het heerlijk slepende karakter die direct doen denken aan Goatess. Een band die ik overigens hoog heb zitten, dus na deze verrukkelijke (en lange) opener is mijn verwachtingspatroon direct opgeschroefd. Ik vind dit echt een geweldig nummer!

Gelukkig word ik niet teleurgesteld: de zwaar distortte riffs donderen onophoudelijk voort, de drums en zwaar aangezette bas leggen een aangenaam groovende maar toch ingewanden-trillingen veroorzakende lompe basis. Dit is nou letterlijk vette muziek! Luister maar eens naar Mothership, wat een heerlijk lomp gevaarte. Daarna volgt met het wat meer afwisselende Code Of The Ancient een tweede hoogtepuntje. Het uptempo (drum-)gedeelte doet me denken aan Black Sabbath's Children Of The Grave, een band waar Kal-El sowieso ook schatplichtig aan is natuurlijk.

De langste track Starlight Shade is uiteraard ook een heerlijk nummer; het begint weliswaar wat langdradig, maar dat past wel bij de psychedelische sfeer die het nummer heeft. Sloom, lui, maar zoals de hele tijd natuurlijk wel bereheavy! Dit nummer roept in muzikaal opzicht overigens nog een andere referentie bij me op, namelijk die van het Eindhovense Candybar Planet. Ook zo'n band die uitblonk in het combineren van logge stoner / heavy rock met psychedelisch tripwerk.

Met de Kyuss cover Green Machine komt er dan al weer een einde aan dit muzikale feestje. Enerzijds een feest der herkenning, want Kal-El is nou eenmaal niet de enige band die zich vol overgave stort op de combinatie van psychedelische stoner doom. Anderzijds is Kal-El voor mij persoonlijk een zeer aangename verrassing; een mij onbekende band die musiceert op een manier waar ik direct voor val. De term jaarlijst doemt ineens voor me op....

Cpt Ulven – Vocals

Roffe – Guitars

Liz – Bass

Bjudas – Drums