Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Karkaos - Children of The Void

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-06-2017

Tracklist

01. Babel
02. Skymaster
03. Kolossos
04. Let The Curtain Fall
05. Pale
06. Children Of The Void
07. Rêverie
08. Tyrants
09. Where Mushrooms Grow
10. Lightbearer
11. The Beast
12. Bound By Stars

De hier te bespreken band heeft de roots al in 2003 liggen, toen Karkaos als Sinister Vengeance werd opgericht; ik geloof niet dat er als zodanig plaatwerk is verschenen. Vanaf 2009 heet de band dus Karkaos, en onder die naam kwam in 2011 EP In Burning Skies uit, opgevolgd door de eerste full length Empire in 2014. Eind mei 2017 is het dan tijd voor het meest recente werkje: Children of The Void.

Het Canadese Karkaos lijkt me een goed voorbeeld van een moderne metalband. Niet echt vast te pinnen op een enkele 'klassieke' metalstijl, met invloeden uit diverse subgenres. Zo hoor ik in elk geval elementen uit de symfonische metal met allerlei bombastische toeters en bellen, maar net zo gemakkelijk de Zweedse melodeath-school (beiden prima verenigd in bijvoorbeeld Skymaster) als ook - in mindere mate weliswaar - meer hedendaagse groove metal en metalcore. En stiekem zelfs wel een beetje symfonische black metal, met als voorbeeld Tyrants, dat me bij vlagen wel een beetje aan Cradle Of Filth doet denken.

Grappig vind ik ook de bands waarmee het promo-praatje Karkaos wil vergelijken, het geeft diezelfde spreiding aan: Epica, In Flames, Arch Enemy, Amon Amarth, Children Of Bodom, Iced Earth. En eerlijk is eerlijk: van alles zit er wel wat in; overigens zonder ook maar een enkele band na te apen. Het lijkt bijna wel een uitgekiende strategie om van genoemde bands (en nog wel meer) het meest pakkende of best passende element te halen, en daar een eigen melange van te maken.

Alsof Karkaos zelf aan de genoemde verscheidenheid (zeker qua zang) nog niet genoeg heeft worden ook nog eens twee gastvocalisten van vrouwelijke kunne opgevoerd: Lindsay Schoolcraft (Cradle Of Filth) en Morgan Lander (Kittie, beiden uiteraard ook Canadees) mogen hier ook hun vocale kunsten vertonen. Laat je hierbij echter niet misleiden door het gegeven dat Karkaos al twee dames in de gelederen heeft: Viky Boyer heeft een beste stem in huis, terwijl het trommelwerk van Justine niet onder doet voor dat van haar mannelijke collega's.

Eigenlijk heb ik na beluistering van Children of The Void in eerste instantie het idee van: dit heb ik allemaal al wel eerder gehoord. Maar ik vind dat ik de band daarmee te kort doe. Er wordt namelijk serieus werk van gemaakt om een eigen smoel te tonen; dat is tegenwoordig al moeilijk genoeg, maar Karkaos slaagt daar eigenlijk best redelijk in.

Vincent Harnois - Guitars

Sébastien Belanger-Lapierre - Keyboards

Eddy Levitsky - Bass

Samael Pelletier - Guitars

Viky Boyer - Vocals

Justine Ethier - Drums