Loading...

Karmic Link - Dark Metropolis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-12-2018

Tracklist

1. Random Phantom
2. Dark Metropolis
3. The Tone Of C
4. False Spots On The Highway
5. Your Fire Will Burn For Centuries
6. RiaMa
7. EndLess
8. Lost Magic Alchemy
9. Nostalgia

Karmic Link is opgericht door de Griekse toetsenist Stathis Kassios, die je zou kunnen kennen van Nightfall. Na een periode van uitgebreide opnames en live-ervaring wilde hij een surrealistisch muziekproject laten ontstaan. Het resultaat was een dosis donkere industriële kou met mediterrane energie, atmosferische landschappen, progressieve en instrumentale waanzin, elektro-uitbarstingen plus pentatonische momenten met harde rock.

Toen ik bovenstaande promo-tekst onder ogen kreeg was ik niet direct van plan om er wat mee te gaan doen in het kader van WingsOfDeath; de link met rock of metal leek me niet duidelijk aanwezig. Gelukkig was ik eigenwijs genoeg om toch te gaan luisteren, want de muziek van Karmic Link bleek me bij vlagen wel degelijk aan te spreken. Maar met metal heeft het nog steeds weinig te maken.

Dark Metropolis is het derde album van deze band, die vooraf gegaan werd door Esoterica (2010) en debuutalbum No Light But Rather Darkness Visible (2008). In de jaren 2014-2016 verscheen een aantal singles van de band, die uiteindelijk allemaal op het nieuwe album terecht zijn gekomen. Dark Metropolis is dus te beschouwen als een samenvatting van waar Karmic Link in de jaren sinds 2010 mee bezig is geweest.

De muziek die dit gezelschap voortbrengt heeft wat mij betreft zowel een basis in de rockmuziek, als in de jaren '80 elektronische popmuziek. De hoofdrol is (uiteraard) voor de toetsen, die zorgen voor de catchy insteek. Ik zou de muziek omschrijven als een soort synthesizer-gerichte new wave of gothic, waarin wat lichte industrial elementen voorkomen, maar die ook invloeden van authentieke, klassieke (hard)rock laat horen. Dat zit 'm dan vooral in de riffs, die bij vlagen lekker stevig uitpakken. Dat mengsel levert een logisch klinkend geheel op, die bij mij vooral herinneringen oproept aan de genoemde jaren '80. Vandaar mijn interesse in deze band en z'n muziek. Ook de zangstijl vind ik helemaal retro, en past hier perfect.

Zoals gezegd: Dark Metropolis is niet echt geschikt voor metalfans, wel voor melancholici als ikzelf, met een hang naar de jaren '80, waarin de tienerjaren werden doorgebracht, en de specifieke donkere popmuziek uit die tijd.

Stathis Kassios - Keyboards, Vocals, Samples

Evan Hensley - Guitars, Bass

Kim ‘Kimbo’ Gustavsson - Drums, Guitars