Loading...

Kaupe - Cognitive Dissonance

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-02-2021

Tracklist

01. Death Rattle
02. Cognitive Dissonance
03. Luck of the Unlucky
04. Cooper's Dream
05. Simpatico
06. Head in a Bag
07. Cop Caller
08. Deuces
09. Transitioning
10. Gunslinger
11. Capsized

Het staat buiten kijf dat de beste start van een band 'Holy shit, I got this riff' is. Zo ontstond in 2016 Kaupe, een ambitieuze band met een breed scala aan invloeden die enkele decennia beslaan. Het in Florida gevestigde project ontstond tussen twee eclectische individuen wiens neiging om elkaar af te schrikken geen grenzen kende. Twee jaar later, met twee andere even getalenteerde leden aan boord, bracht de groep hun debuut The Depths (2018) uit, dat leidde tot landelijke waardering en aansprekende shows. Na ruim twee jaar heeft Kaupe de opvolger paraat: Cognitive Dissonance.

De muziek van Kaupe is een vrij traditionele mix van krachtige en kleurrijke progressieve rock en vooral metal. Vanaf het eerste moment van Death Rattle tot de grote finale van Capsized, is deze muziek boeiend bij elke ritme- en tempowisseling. Doordat er vrij veel gebeurt is de plaat een (aangenaam) lange zit. Tien volwaardige nummers en een griezelig intermezzo - Cooper's Dream is een ode aan Twin Peaks (kent de jongere generatie dit nog?), zo heette een aflevering van deze serie. Het is des te prettig om te horen hoe heerlijk fel Simpatico daarna van leer trekt.

O ja, voor ik het vergeet te zeggen: de muziek van Kaupe is volledig instrumentaal. Vier muzikanten met elk hun instrument tot de beschikking - atmosferisch toetsenwerk, geen tweede gitaar - laten het beste van hun kunnen horen, en mogen om beurten hun kunnen etaleren. Drummer Marc Larabel lijkt bijna wel een duizendpoot en timmert vakkundig elk gaatje dicht. Bassist Pedro Medrano mag zich ook regelmatig laten gelden, en pakt een belangrijke (vet groovende) rol in Head In A Bag. De klassiek geschoolde toetsenist Patrick Ross voegt zo af en toe een psychedelische touch toe, maar geeft ook technisch tegenwicht aan het organische muzikale geweld om hem heen, zoals de suggestieve old school videogame-achtige geluiden in Cop Caller laten horen. Dit klinkt me behoorlijk jaren '80 in de oren.

Ik betrap me er op een enkel moment wel op dat ik op een zanglijn zit te wachten, zeker tijdens de eerste luisterbeurt. Maar gaandeweg went het gebrek aan zang opvallend snel, en klinkt de instrumentale subtiele krachtpatserij heel naturel. De inventiviteit van het kwartet hoeft niet overdreven te worden, dus zitten de composities zowel goed doordacht als toch ook redelijk pakkend in elkaar. Cognitive Dissonance is een serieuze aanrader voor de liefhebber van progressieve metal.

Brett Walker - Guitar

Marc Larabel - Drums

Pete Medrano - Bass

Patrick Ross - Keyboards