Loading...

Kayleth - 2020 Back To Earth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-06-2020

Tracklist

01. Corrupted
02. Concrete
03. Lost In The Canyons
04. The Dawn Of Resurrection
05. Delta Pavonis
06. By Your Side
07. Electron
08. The Avalanche
09. Sirens
10. Cosmic Thunder

Het jaar is 2020, en Kayleth is terug op aarde, deze keer om hun derde langspeler uit te brengen. Het betreft - o ironie - een thematisch album over hoe de mensheid met die zelfde aarde omgaat en is omgegaan. De Italianen vervolgen de door hen ingezette muzikale (en kosmische) koers van met psychedelica en space-invloeden doorspekte heavy en stoner-rock.

In mijn hoofd had ik op voorhand de vergelijking gemaakt met de landgenoten van Black Rainbows (hun nieuwe album komt er ook zo aan, daarover later ongetwijfeld meer) en dat blijkt dan redelijk te kloppen. Direct in opener Corrupted (doet mij in het begin vluchtig denken aan Deep Purple's Stormbringer) hoor ik de space-flarden voorbij komen, terwijl de band volhardt in herhalende en hypnotiserende riffs en grooves, om de luisteraar in een roes te brengen. Concrete doet daar nog een schepje bovenop, waarna Lost In The Canyons er met een volvette groove genadeloos hard in hakt. Pas bij de ingezette saxofoon kom ik weer even bij mijn positieven, die had ik even niet aan horen komen.

Wat mij betreft werkt die aanpak prima, want ik zat dus na deze paar tracks al helemaal verdwaasd en bedwelmd mee te schudden middels onbestemde hoofdbewegingen. De muziek van Kayleth is op zich niet zo ingewikkeld, maar wel verslavend doeltreffend. De nummers zijn weliswaar redelijk kort en compact, maar laten toch een uitgesponnen indruk achter, ik denk juist vanwege het sfeerverhogende psychedelische aspect. Uitzondering is een vlottere track als The Dawn Of Resurrection, die mij niet zo ligt. Gelukkig maakt Delta Pavonis het daarna weer helemaal goed met z'n aanstekelijke spacey groove (dat orgel!). Overigens werken andere eveneens iets meer uptempo tracks als By Your Side en The Avalanche dan weer wel.

Het geluid van Kayleth schuurt regelmatig aan tegen dat van de erkende grootheden Black Sabbath - en bij bedwelmende vlagen dus ook aan Deep Purple, en ook wel wat andere jaren '70 grootheden - maar dat stoort totaal niet. Vooral op de momenten dat de keyboards er bij komen ontstaat een heel andere sfeer, en juist die bevalt me prima. Van mij mag Kayleth wel vaker heen en weer pendelen tussen de kosmos en de aarde. Wanneer dat dan zulke lekkere muziek oplevert als op 2020 Back To Earth, heeft de band mij als fan binnen!

Alessandro Zanetti - Bass

Daniele Pedrollo - Drums

Massimo Dalla Valle - Guitars

Michele Montanari - Keyboards

Enrico Gastaldo - Vocals