Loading...

Khemmis - Doomed Heavy Metal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-05-2020

Tracklist

01. Rainbow in the Dark [Dio cover]
02. Empty Throne
03. A Conversation with Death [Lloyd Chandler cover]
04. Bloodletting [live]
05. Three Gates [live]
06. The Bereaved [live]

De naam Khemmis heb ik nog maar mondjesmaat voorbij horen komen. De Amerikaanse klassieke heavy / doom metalband is al actief sinds 2012 en bracht onder anderen al drie langspelers uit: Absolution (2015), Hunted (2016) en Desolation (2018) allen via het Amerikaanse label 20 Buck Spin. Inmiddels heeft de band in Europa getekend bij Nuclear Blast, dus wordt het tijd voor een eerste teken van leven alhier. Dat is een tussendoortje / mini-album geworden met zes titels.

Hierop geen nieuw materiaal, eerder heeft deze release iets weg van een verzamelaar, waarop we twee covers, drie live nummers en een heruitgave van een reeds eerder uitgebrachte single krijgen voorgeschoteld. Wel krijgen we hiermee mijns inziens een adequaat beeld van wat Khemmis (dat is overigens de naam van een antieke Griekse stad waarnaar de band zich vernoemd heeft) te bieden heeft. Ik kan alvast verklappen dat de EP-titel de muzikale insteek helemaal verraadt.

Ik begin even met Empty Throne, een nieuwe versie van de flexi-single uit 2017. Dit is een heerlijk slepend doomnummer, met stiekem onderhuids grommend gitaarwerk, maar een cleane vocale voordracht en ook erg veel ruimte voor melodieuze gitaarleads en -solo's. Rainbow In The Dark is een fraaie uitvoering van de Dio-klassieker, geheel in de stijl van de band gegoten. Redelijk eigenzinnig dus, maar ook een sterk eerbetoon. A Conversation With Death vervolgens is Khemmis' versie van een traditioneel, Amerikaans folknummer dat door Lloyd Chandler werd gespeeld in de jaren twintig van de vorige eeuw. Deze versie is opnieuw geheel Khemmis-eigen, zwaar, donker, en toch stiekem-toegankelijk. Qua stijl doet de band me behoorlijk denken aan de Amerikaanse, klassieke heavy / epische / doom metal-bands uit de stal van Cruz Del Sur, zoals Argus of While Heaven Wept bijvoorbeeld.

De drie live-nummers zijn opgenomen op 28 en 29 december 2018 in de Larimer Lounge, Denver, Colorado. Hierbij zijn de drie albums van de band evenredig en in chronologisch omgekeerde volgorde vertegenwoordigd: Bloodletting is afkomstig van het album Desolation (2018), Three Gates van Hunted (2016) en The Bereaved op zowel de zelfgetitelde EP Khemmis (2013) als later ook albumdebuut Absolution (2015).

Deze drie eigen tracks laten een wat meer uitgesponnen karakter horen, dat past bij de meer klassieke doom metal. Al gaat de band een tempoversnelling om te refereren aan 'echte' heavy metal zeker niet uit de weg (Three Gates). Ondanks dat de muzikale insteek een authentieke, van de oude school is, klinkt Khemmis toch behoorlijk modern qua geluid. Ik denk dat het juist die combinatie is waardoor deze band het wel eens goed zou kunnen gaan doen. Mijn doom-hartje gaat er in elk geval wel sneller van kloppen; ik ben dan ook verheugd met deze kennismaking.

Ben Hutcherson - Zang, gitaar

Phil Pendergast - Zang, gitaar

Daniel Beiers - Basgitaar

Zach Coleman - Drums