Loading...

Kletus - Kletus

Gepost in Reviews door Douwe op 22-08-2020

Tracklist

01. Birth
02. Carnage
03. No Reality
04. Purist
05. Human Virus
06. Wilt
07. Face
08. Kali
09. Entity of Vileness
10. Counting Worms

Nog nooit van gehoord dit Kletus. Maakt onbekend echter onbemind? Neen, driewerf neen! Vanuit het schijnbare niets presenteert dit Friese trio negen vette en strakke (lang leve de drumcomputer) eigen tracks die me doen denken aan een soort cybervariant van Nasum. Dus hyperintense zang, loodzware gitaren en bas, en (in tegenstelling tot Nasum) opgefokte drums uit een doosje. Alles gelardeerd met samples, intro’s, bliepjes en piepjes en een puike productie en mix. Er is dus vast veel tijd gespendeerd aan het neerzetten van een goede sound. Deze debuutplaat verschijnt trouwens op het tevens uit Friesland afkomstige nieuwe Tunnelgeur label waarbij deze Kletus-plaat de allereerste release is.

Terug naar de plaat. Naast grindcore heeft de muziek van Kletus ook muzikale raakvlakken met deathcore en hardcore. Zanger Dylan Wolters springt hierbij het meest in het oog (oor?) met zijn intense stembandvernaggeling. Vergelijk het een beetje met wat Nagash op Animatronic van The Kovenant deed. Dus extreem, ziek en zwaar over de top. De rest van de band speelt daarbij strak en levert zware riffs die hier en daar wat van die Sepultura-achtige (Chaos AD / Roots-era) gitaarmelodieën kennen. Wat Kletus heel sterk doet is de afwisseling tussen zang en samples. Alsof die twee onderdelen een duet met elkaar aangaan.

De meeste tracks op deze titelloze plaat zijn kort en up-tempo. Kletus is op zijn best in die snellere tracks. Het iets meer uitgesponnen Purist valt me bijvoorbeeld wat tegen. Ondanks het sterke begin en de vette zang lijkt het einde van de track compositorisch nergens heen te gaan namelijk. Ook de tiende en laatste track op de plaat (een cover, namelijk Counting Worms) voegt eigenlijk niet zo veel aan het geheel toe.

Op die paar minpuntjes na, denk ik dat Kletus live flink wat potten kan gaan breken als ze hun muziek en sound op de bühne (inclusief een wilde show) net zo strak presenteren als op plaat. Alhoewel de muziek bij vlagen wat fragmentarisch is, beukt de muziek er namelijk opvallend lekker op los. Check dit!

Dylan Lvci Wolters - vocals

Mart Assi Nijmeijer - guitar

Olav Keerlmans Spin - bass guitar