Loading...

Komatsu - Rose Of Jericho

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-03-2021

Tracklist

01. Stare into the dawn
02. Solitary cage
03. The suit
04. Blood moon
05. Son of Sam
06. Rose of Jericho
07. Blackbird
08. Call of the wolves
09. Om

Ik heb mijn 'liefde' voor de band Komatsu (net als ikzelf afkomstig uit Eindhoven!) nooit onder stoelen of banken geschoven. Al vanaf debuut-EP Komatsu (2011) via de eerste full length Manu Armata (2013) tot aan een sporadisch optreden dat ik meemaakte: de band weet mij telkens weer omver te blazen met hun moddervette geluid. Met Rose Of Jericho is de band toe aan de vierde langspeler.

Met producer Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock) en de mastering in handen van Pieter Kloos heeft Komatsu de technische kant letterlijk dicht bij huis gehouden in beider Eindhovense studio's. Voor een label is - nadat de twee voorgaande albums verschenen via Argonauta Records - de band grappig genoeg Italië trouw gebleven. Deze keer is Heavy Psych Sounds (onder anderen ook van de geweldige band Black Rainbows!) de gelukkige die Rose Of Jericho mag uitbrengen. Dat zou al een aanrader op zich moeten zijn; ik heb via dat label al menig interessante band mogen ontdekken!

Komatsu stelt me met Rose Of Jericho natuurlijk opnieuw niet teleur. Ik ben heel eerlijk: echt spannend wordt het hier niet (meer), Komatsu doet niet opeens 'rare' of andere dingen, maar levert 'gewoon' - alsof het de normaalste zaak van de wereld is - kwaliteit! Zonder dat ik dat negatief bedoel is Komatsu niet per se beter op dit album, wel houdt de band het hoge niveau van voorgaande albums vast. En daar is wat mij betreft helemaal niks mis mee.

Hooguit zou je kunnen bedenken dat de band iets subtieler te werk gaat. Er lijkt wat meer melodie toegevoegd in de gitaarlijnen, om nog meer dynamiek te bewerkstelligen. Zoals ik ook al de conclusie trok naar aanleiding van hun vorige album: ervaren muzikanten die hun best doen om niet in herhaling te vallen, maar tegelijk wel een vertrouwd geluid willen bewaren. Daarin is Komatsu opnieuw geslaagd wat mij betreft.

Minder bulldozer, meer dosering; maar met behoud van de basis-ingrediënten. Opener Stare Into The Dawn stelt gerust met een lekker Sabathiaans intro, vette grooves, het betere beukwerk, maar toch ook een intieme atmosfeer. Beter dan ooit tevoren koppelt Komatsu hun rechtgeaarde stoner / doom / sludge-insteek aan meer subtiele (Oosters getinte) psychedelica en melodie. Je hoeft een Eindhovense band natuurlijk niet meer te leren hoe ze logge riffs, vettige grooves en melodie moeten laten samensmelten tot pakkende nummers!

Grappig genoeg zingt Mo Truijens meer gevarieerd dan ooit tevoren, tegelijkertijd bewijst Komatsu dat goeie stoner geen zang nodig heeft (titelnummer Rose Of Jericho, afsluiter Om). Ondanks dat het er deze keer niet expliciet op vermeld staat, is de vierde van Komatsu 'gewoon' weer een 'eerlijk Eindhovens product'! Als ik dan toch een klein minpuntje mag aanvoeren: met 38 minuten is het album eigenlijk wat aan de korte kant. Want van Komatsu krijg je natuurlijk nooit genoeg. Komatsu!

Mo Truijens - zang, gitaar

Mathijs Bodt - gitaar, zang

Martijn Mansvelders - bas, zang

Jos Roosen - drums