Loading...

Krane - Pleonexia

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-01-2018

Tracklist

01. Deception
02. Strategic Level
03. Destabilisation
04. Operational Level
05. Tactical Level
06. Combat
07. Aftermath

Krane is afkomstig uit Basel, Zwitserland, en aldaar opgericht in 2012. Al snel (in 2013) kwam de band met debuutalbum Ouroboros, maar de bandsituatie bleek alles behalve stabiel. Pas in 2016/2017 kwam de huidige bezetting tot stand, en kon gewerkt worden aan de opvolger: Pleonexia.

Afgaand op de buitenkant is Krane een band die niet houdt van overbodige poespas. De digipack-cover is volledig in het wit, slechts een logo siert de voorkant. Ook de achterkant, binnenkant en inlay geven weinig info prijs, hier vinden we alleen maar de tracklist (uiteindelijk blijkt het te gaan om een intro, Deception; drie hoofdtracks, Levels; en verbindende (vocale) samples) en de zin 'Inter arma enim silent leges'. Gelukkig heb ik wat achtergrondinfo (zie eerste alinea) dankzij de promo-sheet, maar daar blijft het dan ook bij.

Opgeworpen mysterie leidt niet noodzakelijkerwijs tot al even spannende muziek, maar in dit geval gelukkig wel, dat durf ik alvast te verklappen. Krane maakt instrumentale (er zijn dus wel stemmen te horen in de genoemde samples, die op duidelijke wijze de thematiek omtrent oorlogen en conflicten laten horen) postrock/metal, en wordt in de begeleidende info dan maar meteen vergeleken met grootheden als Neurosis, Cult Of Luna en Russian Circles.

Behalve dat dat in puur muzikaal opzicht zeker houdt snijdt, mag Krane zich ook wel heel voorzichtig laven aan een vergelijkbaar niveau. Want wat de Zwitsers hier laten horen is zeker niet mis. Overigens zou ik nog graag Tool aan de hoorbare invloeden toevoegen, want de drumpatroontjes en verspringende ritmes in de verschillende Levels doen me erg aan die band denken.

Dynamiek is een voornaam wapen voor onderhoudende postrock en (progressieve) metal, dat heeft Krane goed begrepen. Ingetogen en heavy, dromerig en beukend, het wisselt elkaar op de juiste wijze af. Een duistere sfeer en voldoende power houden mij aan de speakertjes gekluisterd, Krane kan tot mijn positieve verrassing bij vlagen verrukkelijk dreigend en heavy uit de hoek komen (zoals het begin van Tactical Level laat horen). Aanrader!

Dominique Anceschi - Gitaar

Thomas Krebser - Drums

Tobias Rickli - Bas

Matthias Edel - Gitaar