Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Kvlt Of Hiob - Thy Kingly Mask

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 22-08-2012

Tracklist

01. The Lords Prayer
02. Witches Wine
03. Sacrament
04. Le Moine
05. Procession Of The Burning Eyes
06. Ultima Tempestas
07. Abominations Of The Earth
08. Theos
09. Conclave Ends
10. The Beholder (Bonus Track)

Een ijskoude nacht. Een donker woud vol demonische gevaren. Enkel het licht van de volle maan, gebroken door de takken van de bomen helpen bij het vinden van de weg. Rennen voor het leven. Huilende wolven, voortgedreven door bloeddorstige leden van de sekte van Job. Oftewel: Kvlt Of Hiob. Een zwartgeblakerd tweetal uit Duitsland. Zij hebben de achtervolging in gezet. Welke duistere bedoelingen hebben ze. Daar wil geen weldenkend mens achterkomen. Haat, schizofrenie, hysterie. Dat zijn de woorden die naar boven komen bij bestudering van hun allereerste manifest dat de titel Thy Kingly Mask meekreeg.

De heren die schuilgaan achter de codenamen Death Kvlt Prayer en Human Antithesis zijn met zijn tweetjes verantwoordelijk voor de uiterst bizarre herrie dat Thy Kingly Mask vult. De algehele uitstraling is diepgeworteld in de black metal maar het duo is niet bang om te experimenteren met onlogisch aandoende geluidscollages. De ongemakkelijke opener The Lords Prayer zet wat dat betreft al direct de toon voor de rest van het album. Kvlt Of Hiob heeft een broertje dood aan het repetitieve karakter van veel genregenoten en geeft haar muziek een pittige ADHD injectie. Geen twintig tellen wordt hetzelfde tempo aangehouden. Twee gitaarsporen opereren volledig geïsoleerd van elkaar en een synthesizer zorgt voor een wirwar aan victoriaans aandoende griezeleffecten. De kerkklok lijkt nog het meest geliefde effect te zijn. Het bijtende Sacrament snijdt dissonante akkoorden die als een glibberige houvast in de wazige structuur zou kunnen dienen. De vele intermezzo’s lijken zomaar uit de lucht te komen vallen.

Wat is dit dan voor een raar album? Is het waanzin van een stel amateurs of is het juist geniaal? Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Wie op zoek is naar nummers met een kop en een staart, zal bij Kvlt Of Hiob niet aan zijn trekken komen. Het is een collage van fragmenten die alleen qua sfeer een eenheid lijkt te vormen. Een angstaanjagende sfeer. Met een hoofdrol voor vocalist Human Antithesis. De getormenteerde stembanden van deze man, is vleesgeworden gekte. Een waanzinnige stijl die verwant is aan een Tschösi van Messiah of een Marco Kehren van Deinonychus. Ritme of melodie lapt de man aan zijn met bloed besmeurde laars, maar het is niet minder meeslepend. In het militante Procession Of The Burning Eyes geeft de man een weergaloze Cronosimitatie ten beste. De vocalen hebben het charisma dat het album aantrekkingskracht geeft. En na meerdere luisterbeurten valt er uiteindelijk ook te genieten van de horror waar Thy Kingly Mask mee volstaat.

Kvlt Of Hiob is geen alledaagse black metalband. Het ene moment klinkt de band postmodern dan weer industrieel en het volgende ogenblik is het weer prehistorisch. De productie is kraakhelder. De vele partijen zijn goed te volgen en niet elk gaatje is dichtgesmeerd. Zelf denk ik dat het met een echte drummer nog meer kracht had kunnen krijgen. Maar vind maar eens iemand die al die tempowissels kan bijbenen. Happen naar adem kan in de vele sfeervolle intermezzo’s.

Thy Kingly Mask is een duizelingwekkende ontsnapping aan de vele gevaren die uit alle hoeken en gaten tevoorschijn komen. Het kost tijd maar er schuilt een verslavingsgevaar in het album. Wie op zoek is naar een grimmig avontuur zou de gok wel eens kunnen wagen.