Loading...

Lewis And The Strange Magics - Velvet Skin

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-08-2015

Tracklist

01. Carbon Wine
02. How To Be You
03. Suzy's Room
04. Golden Threads
05. Nina (Velvet Skin)
06. Female Vampire
07. Cloudy Grey Cube
08. Your Evil Trip

Nog niet zo lang geleden stuitte ik bij toeval op de bandcamp-pagina en daarmee ook - naar later bleek - de eerste demo van Lewis And The Strange Magics. Uiteraard even geluisterd, en verdomd, dat klonk veelbelovend. Nader onderzoek leerde dat het hier om een splinternieuwe band gaat, afkomstig uit Spanje. Naar aanleiding van die demo is de band opgepikt door het Nederlandse Soulseller Records, dat over het algemeen wel raad weet met retro, occulte, duistere bandjes. Velvet Skin is het debuutalbum dat een dezer dagen moet verschijnen. Overigens vinden we de drie nummers van de demo hier ook weer op terug.

Tja, het genre is momenteel hip, blijkbaar ook in warmere oorden. Lewis And The Strange Magics stort zich dan ook met hart en ziel op obscure rockmuziek waarvan de roots overduidelijk in de jaren '60 en '70 liggen. Mysterieus, een tikje psychedelisch, maar ook swingend en catchy, met uiteraard een donker sfeertje. Denk niet direct aan Sabbathiaanse zwaarte (grappig detail: de coverart van de demo was een flinke hint naar Sabbath's Master Of Reality) of nadrukkelijk aanwezig riffgeweld. Eerder denk ik aan de donkere kant van The Beatles, vermengd met groovende rock met een belangrijke rol voor het orgel, bijvoorbeeld de eerste werkjes van een band als Deep Purple. Er zit dan bij vlagen ook zeker een bluesy tintje in de muziek.

Ik vond de drie nummers op genoemde demo al behoorlijk van elkaar verschillen qua stijl. Die lijn wordt op het album doorgetrokken, dat wil zeggen dat deze band zich buiten de retro-gemene deler nog wel wat diverse muzikale invalshoeken veroorlooft. Waarbij ik dan uiteraard ook af en toe aan Ghost moet denken (How To Be You). Diezelfde lichtvoetigheid met donkere rand hebben beide bands zeker gemeen. Golden Threads is gedeeltelijk misschien nog wel een van de 'heavier' nummers, al is dat zeer relatief in deze context. Want daarnaast is ie ook bijzonder speels, is denk ik wel het woord.

Dat donkere aspect geldt zeker ook voor het nummer met de meest uitgesproken 'evil' titel Female Vampire. Net als de opener Carbon Wine is het een spetterend, bijna opzwepend nummer; beiden behoren dan ook tot mijn favorieten van het album. Om er nog een laatste invloed/vergelijking bij te halen kom ik tot Pink Floyd, en dat is dan vooral te danken aan Cloudy Grey Cube, dat toch best een zweverig tintje heeft.

Zo laat Lewis And The Strange Magics een soort bloemlezing horen van wat momenteel aan de hand is binnen die hele retro 'hippie' scene. Waarbij de Spanjaarden niet echt origineel uit de hoek komen, maar evengoed een zeer acceptabel album - met vooral een aantal verslavende deuntjes - hebben afgeleverd. Ik mag dit wel!