Loading...

Live verslag Headbangers Bash, 8 april, Fluor Amersfoort

Gepost in Specials door Marc Brouwer op 09-04-2017

Op 8 april werd in de beide zalen van Fluor (voorheen De Kelder) te Amersfoort de tweede editie van het bier-en-bbq-metal-festival Headbangers Bash gehouden. Ook dit keer werd het georganiseerd door Martijn Grooten (zanger Tribal Spirits) en is WingsOfDeath uitgenodigd om een live verslag te komen doen. Onze dank hiervoor. het bleek uiteindelijk een geweldige avond van een werkelijk waar hoog niveau aan Nederlandse metal bands; en daarnaast op uitnodiging van Bloodphemy de Tsjechische death metalband Tortharry.

Bij binnenkomst vertelde organisator Martijn me dat het Belgische Leng Tch’e had afgezegd vanwege een ongelukkige val van een bandlid die zijn been had gebroken. Toen moest er dus op zeer korte termijn een andere band komen. Aan de locatie denkend schoot mij gelijk de naam van Curse Of The Forgotten te binnen en daar had Martijn grappig genoeg ook al aan gedacht. Tot ons beider vreugde had de band tijd, en direct ja gezegd. Geluk bij een ongeluk. De jongelingen kwamen zo bijna vanuit het niets, maar gaven evengoed een spetterende, moderne thrashcore show weg, en zijn daarmee in mijn ogen de helden van de avond. Daarnaast heb ik ook mogen vernemen dat een nieuw album in aantocht is!

In de kleine zaal opende de metalcore-act Pros\pect. Deze jonge Limburgse band heeft al de landelijke finale van de Metal Battle bereikt, en hoopt op de Headbangers Bash hoge ogen te gaan gooien. Dat gebeurde dus ook. De muzikale inslag van deze band zou je kunnen beschrijven als agressief overkomende brutal riffs, dropped breakdowns, en vooral lomp zwaar afgestelde instrumenten en vette grunts. Echt een vette opener: de toon voor de avond was gezet.

Bloodphemy opende in de grote zaal. Deze death metalformatie uit Amersfoort heeft uiteraard mijn verwachting weer helemaal waar gemaakt. Wat een heerlijke live band is dit toch. Aan het geluid te merken, leek het er op dat de geluidstechnicus nog niet helemaal de puntjes op de i had gezet. Aan Bloodphemy zelf te merken was het op het podium allemaal dik voor elkaar. Er werd een strakke set gespeeld en god zij dank kwam de band daardoor sterk uit de verf. Het had de CD-presentatie moeten zijn, maar de uitgever liet helaas nog even op zich wachten. Bij de merch-tent kon je echter kortingsbonnen kopen waardoor je op een later tijdstip alsnog de nieuwe aanwinst van Bloodphemy toegestuurd kan krijgen.

Terug lopend naar de kleine zaal is daar Deathmarch net begonnen. Het was voor deze mannen een spannende avond, het betrof in hun geval een try-out optreden. Alsof zulke ervaren muzikanten dat nodig hebben. De band straalde dan ook een enorme brok energie uit. Luid stampende en soms zelf dansbare death metal riffs vlogen je om de oren, en het geluid (zeer helder) stond zo snoeihard, dat je wel mee moest doen. Een overtuigend en moddervet optreden wat mij betreft, met een belangrijke rol voor brulboei Dirk Willems; inderdaad dezelfde die de Bloodphemy CD heeft ingebruld!

Het inmiddels doorgewinterde Tribal Spirits mocht rond de klok van acht uur aan de bak. Deze moderne thrash/death metalband (oorspronkelijk uit Harderwijk) weet al jaren van wanten. Het leek even stil rond de band, maar naar horen zeggen is de band weer helemaal op de rit, is de line-up meer dan stabiel, en zit er nieuw materiaal aan te komen. De vaart en het enthousiasme zaten in elk geval volop in het optreden.

Vervolgens was het de beurt aan de enige buitenlandse band van de avond: het Tsjechische Tortharry. Die band liet ons genieten van een dosis old school death metal. Ook bijdeze band werd het volume open gedraaid en een overvol klein zaaltje zat tot zijn nok toe vol. En wat een buitengewone verrassing was Tortharry. Met een minder dan basis drumstel aangevuld met een batterij aan deksels en een zeer diepe snare; een gitarist en een bassist werd me hier toch een enorme strakke en harde death metal set afgeleverd. Wat een power zit er in deze band. Zeker meer dan de moeite waard om deze te blijven volgen.

Rond tien uur mocht Apophys het licht uit komen doen in de kleine zaal. Ook dit vind ik weer een geweldige band om live te zien. En ook hier heb ik me laten vertellen dat er wat wisselingen in de line-up hebben plaatsgevonden, vergeef het me maar dat ik niet precies de ins en outs hierover ken. Wat ik wel weet is dat brulboei en rasentertainer Kevin Quilligan er weer zin in had; en heel Apophys trakteerde ons op een spetterend en superstrak optreden!

Het slotstuk van deze feestelijke avond werd verzorgd door Carach Angren. Dit is wat mij betreft pure horror metal, met een zachte g. De Limburgers lieten even op zich wachten, het podium moest natuurlijk worden omgetoverd voor een heerlijk horror scenario. Maar wat een vette afsluiter van de avond. De die hard fans stonden aan het podium gekluisterd; en de heren van Carach Angren zelf zetten (zoals altijd) een enorm dynamische show neer! Strak gebrachte muziek en theatrale effecten gaan hier hand in hand.

Al met al vond ik dit een zeer goede tweede editie van Headbangers Bash. Uitermate sfeervol en een goede (live) crew die een topavond hebben verzorgd voor ons allemaal!

Apophys [NL], Bloodphemy [NL], Carach Angren [NL], Curse of the Forgotten [NL], Deathmarch [NL], Fluor [NL], Headbangers Bash [NL], Pros\pect [NL], Tortharry [CZ], Tribal Spirits [NL]