Loading...

Lord Of Solitude / Thronehammer - Vol. 1 Vampire Bites

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-02-2019

Tracklist

1. Lord Of Solitude - To The Devil A Daughter
2. Lord Of Solitude - Vampire Ritual
3. Thronehammer - Hammer Stake & Cross

Het Duitse in doom en stoner gespecialiseerde label The Church Within heeft het voornemen opgevat om een serie van speciale vinyl-releases te gaan uitbrengen. Consequent op 10" formaat, en altijd in split-vorm, dus met twee bands, en dan ook nog eens met een specifiek thema. Gelukkig (voor mij dan toch) worden de releases ook op digitaal formaat uitgegeven. Het eerste deel is eind vorig jaar verschenen; de titel Vampire Bites spreekt boekdelen, zie daarvoor ook de drie songtitels. Ik zal beide aanwezige bands maar eens even voorstellen.

Als eerste horen we hier Lord Of Solitude, afkomstig uit Nieuw Zeeland. Dit klassieke powertrio levert twee songs (To The Devil A Daughter en Vampire Ritual) die je kunt omschrijven als al even klassieke doom rock/metal. De beide tracks zijn in 2015 al eerder verschenen als EP, met de songtitels als EP-titel. Overigens bestaat Lord Of Solitude sinds 2017 niet meer, hun bijdrage is als het ware een postume uitgave. Al heb ik wel het idee dat de opnames iets zijn opgepoetst; daar ben ik echter niet zeker van.

Met de overduidelijke schatplichtigheid aan Black Sabbath blijft er weinig aan originaliteit over. Ok, de muziek klinkt een stuk logger en zwaarder dan indertijd, maar aan het basisidee wordt niet getornd. Heel fragmentarisch moet ik qua geluid en atmosfeer ook wel aan Electric Wizard denken, maar ironisch genoeg ligt ook daar weer de link met Black Sabbath op de loer. De muziek is mij net iets te eendimensionaal om echt te blijven hangen.

Thronehammer dan is een Duits-Engelse samenwerking, die je bijna een doom-superband kunt noemen. Momenteel bestaat deze band namelijk uit gitarist Stuart West (ofwel Torsten Trautwein, Obelyskkh), drummer en bassist Tim Schmidt (Seamount) en brulboei / zangeres Kat Shevil Gillham (Winds Of Genocide, Uncoffined, Lucifer's Chalice). Via deze laatste ben ik ook op het spoor van deze band en release gebracht.

Hun twaalf minuten durende track Hammer, Stake & Cross laat zo'n beetje alles horen dat mij in doom zo aantrekt. Slepende riffs, een loom tempo, beukende drums, afgetopt met een smerige, verheven klinkende, soms galmende vocale voordracht; en bovenal een aardedonkere atmosfeer. Alleen deze track al maakt deze release de moeite waard, en boeit over de volle lengte. In april komt Thronehammer met hun debuutalbum, aansluitend volgt een Europese tour. Ik kijk er naar uit!

Lord Of Solitude:

Duncan Blair - Bass, Vocals

Aaron Davies - Drums

Craig Carr - Guitars

Thronehammer:

Kat Shevil Gillham - Vocals

Stuart West - Guitars, Synths, Effects

Tim Schmidt - Bass, Drums