Loading...

Lurk - Fringe

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-08-2018

Tracklist

01. Ostrakismos
02. Tale Blade
03. Reclaim
04. Elan
05. Offshoot
06. Furrow
07. Nether
08. Proteus Syndrome

Van het Finse Lurk besprak ik eerder al eens hun tweede langspeler Kaldera. Daarvan verscheen al in april 2016 - digitaal en in eigen beheer - de opvolger Fringe, overigens al in 2014 opgenomen. Dat album is nu pas tot ons gekomen; het heeft het Indiase label Transcending Obscurity behaagd om het album (eerder deze maand) te voorzien van een fatsoenlijke fysieke en nieuwe digitale release, met bijbehorend promotie-apparaat. Ook heeft het album een nieuw uiterlijk meegekregen.

Al direct vanaf opener Ostrakismos (let ook op de saxofoon!) is me duidelijk dat Lurk nog helemaal niks heeft ingeboet aan lompheid en smerigheid. De logge en zware mix van death, doom en sludge (en een vleugje onderhuids aanwezige black (Offshoot) en post-metal) dendert nog net zo onheilspellend uit de speakers als op de voorgaande albums. Subtiele verschillen zijn er echter wel, en zitten 'm in de details.

Hoewel de muziek op zich nog net zo verrot over komt, is wat meer ingezet op sfeer, waardoor de zware metal zich net wat minder extreem, en meer gestroomlijnd een weg naar de oppervlakte lijkt te banen. Begrijp me goed, toegankelijk is de muziek van Lurk nog altijd niet, maar de logge klanken zijn net wat beter te behappen in vergelijking met name met het extremere titelloze debuut. Zo progressief als de genoemde opener lijkt te beloven, wordt het echter niet meer; de inzet van de saxofoon blijft beperkt tot die ene track.

Onderdrukkend en sinister, neemt de muziek van de band, ondanks de duidelijk aanwezige invloeden, een wat minder vaak bewandeld pad. Vooral dat maakt van Fringe een meeslepende luisterervaring, in mijn beleving dan toch. Ik vind het heerlijk hoe schijnbaar eenvoudig de band donkere soundscapes creëert, en macabere verhaaltjes een donkere twist geeft. Met het gebruik van duistere atmosferen en gemoedstoestanden als sterk wapen heeft Lurk van Fringe een bijzonder aangenaam album voor de liefhebbers van kwaadaardige doom en sludge vervaardigt.

Kimmo Koskinen - Vocals

Kalle Nurmi - Drums

Arttu Pulkkinen - Guitar

Eetu Nurmi - Bass