Loading...

Maceration - It Never Ends...

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-03-2023

Tracklist

01. Lost in Depravity
02. Epiphany of the Past
03. Arcane Secrets
04. It Never Ends…
05. Engulfed in Agony
06. A Sacrifice of Pity
07. On the Edge of Nothing
08. Tender Twigs of Innocence
09. Monolith of the Cursed

De naam Maceration is blijven voortleven omdat het een van de eerste bands Deense bands was die death metal speelden. Maceration was een project van twee Invocator-leden (Jakob Schultz en Jacob Hansen), samen met Rune Hansen en Lars Bangsholt. De band werd opgericht in januari 1990. Op hun debuut A Serenade of Agony (1992) deed een zekere Dan Swanö de vocalen onder zijn obscure pseudoniem Day Disyraah. Dan Swanö en Jacob Hansen verlieten de band nadat de cd was uitgebracht, en toen begon Maceration de muziekstijl te veranderen in de richting van groove en hardcore. Maceration maakte in 1995 nog een demo-tape in die stijl, voordat ze uit elkaar gingen.

Sinds 2021 is de band terug bij elkaar, met toch nog drie leden van het eerste uur - zelfs Swanö is er bij als sessie-zanger, en eindverantwoordelijke voor mix en master. Het resultaat is een druk jaar, met niet alleen de heruitgave van het debuutalbum, een uitgave van live-album Live Disfigurements (feitelijk een re-release van de allereerste demo) maar ook een splinternieuw album! Toepasselijk getiteld It Never Ends… leek me dit wel een plaatje om naar uit te kijken.

Na een subtiel introotje gaat het met Lost In Depravity pas goed los, en is me al snel duidelijk dat dit voor mij een album gaat worden om van te smullen. Dat verrukkelijk zagende HM-2 gitaargeluid is weliswaar inmiddels zo eenheidsworst als maar zijn kan, maar verdomd, ik ga er nog altijd volledig plat voor. In combinatie met het stevig voortstampende drumwerk en de onvolprezen strot van Swanö is dit echt een feest voor mijn toch al zo geteisterde oortjes. Zeker wanneer Epiphany Of The Past zich helemaal verliest in stroperige traag- en lompheid kan Maceration voor mij al snel weinig meer verkeerd doen.

Naast het opzwepende en groovende old school death metal-feestje der herkenning dat gedurende de navolgende tracks volgt, is het dan toch weer zo'n stoempend monster, dat in dit geval Tender Twigs Of Innocence heet, dat voor mij een voorname aantrekkingskracht vormt. Maling aan snelheid, maar optimaal verzengende beuk-kracht, zo verwoestend lomp in z'n traagheid - en dan ook nog voorzien stiekem-melodieuze accentjes in de gitaarleads.

Er wordt uiteraard geen nieuw wiel uitgevonden, en deze sound is al zo oud als Methusalem. Toch overtuigt Maceration met zowel instrumentaal als compositorisch vakmanschap. Wanneer de verpulverende grooves van old school death metal jouw ding zijn, dan vliegt de speelduur van 38 minuten voorbij, en druk je op de repeat-knop precies op het moment dat de laatste noot eindigt.

Dan Swanö - vocals

Jakob Schultz - guitar

Lars Bangsholt - guitar

Robert Tengs - bass

Rasmus Schmidt - drums