Loading...

Maceration - Live Disfigurements

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-06-2022

Tracklist

01. Intro-Megaton/Vestige of Earthly Remains (Defecation cover)
02. Hideous Disfigurements
03. Incombustible Remains
04. Godly Beings (Obituary cover)
05. Total Obstipation
06. Slowly We Rot (Obituary cover)
07. Time Flies
08. Evil Dead (Death cover)
09. Godly Beings (Obituary cover)
10. The Forgotten [live in Aarhus, 1992] [bonus]
11. Dawn of Eternity (Massacre cover) [live in Zwolle, 1993] [bonus]

Maceration is een Deense death metalband die nou niet bepaald de wereldgeschiedenis heeft doen veranderen. Een kort bestaan in de eerste helft van de jaren '90 leverde welgeteld één langspeler op: A Serenade of Agony (1992). Ik denk ook niet dat de bandnaam veel wenkbrauwen doet fronsen - de mijne ook niet. En toch ga ik het even over Maceration hebben, en niet eens over die ene plaat. Het waarom ga ik nu uitleggen.

Op 8 juni 1990 speelde deze band z'n eerste live optreden, in Esbjerg, Denemarken, als lokaal voorprogramma (samen met het eveneens Deense Tri-China) voor een band die een iets grotere toekomst voor zich had: het Noorse Darkthrone. Deze avond zou ter plaatse gelden als de avond dat death metal naar Denemarken kwam. De naam Maceration is waarschijnlijk blijven hangen vanwege het feit de de inmiddels overbekende technicus / producer Jacob Hansen als aanjager (indertijd de drummer) voor de band gold. Hij nodigt vrienden Rune Hansen (gitaar en zang) en Lars Bangsholt (gitaar) uit om met hem te repeteren. Later komt ook Jakob Schultz van Invocator (bas) erbij, en eind 1989 is Maceration een echte band.

Het concert op 8 juni 1990 is eigenlijk gewoon weer een concert ergens in de buitenwijken van Denemarken, maar in tegenstelling tot zoveel soortgelijke evenementen die al lang vergeten zijn, worden de optredens van zowel Maceration als Darkthrone door de geluidsman opgenomen, en min of meer bij toeval bewaard gebleven. Voor Maceration was dit echter nooit de bedoeling, maar er werd wel gebruik van gemaakt, zo werd "Official Livetape" hun eerste release, inderdaad op cassette.

De band is in de eerste plaats een speeltuin voor een groep vrienden die net death metal hebben ontdekt, en terwijl Jacob en Jakob al ervaren muzikanten zijn die verschillende shows hebben gedaan met hun hoofdband Invocator, is Maceration in alle opzichten een debuterende band. Jacob Hansen drumt niet in Invocator, maar speelt er gitaar, Jakob Schultz speelt geen bas, maar ook gitaar. Rune Hansen op gitaar en zang heeft nog nooit live opgetreden, en dit is bijna ook het geval met de andere gitarist, Lars Bangsholt, die slechts één keer op het podium stond als leadzanger in zijn band Regurgitated Guts in 1989, maar verder niet opgetreden buiten oefenruimteshows met zijn grindcore-band Blind Mirror in '88, dus dit was zijn tweede concert.

Bij het beluisteren van de opname van die avond is het duidelijk dat dit inderdaad het eerste concert van Maceration is. Het duurt iets meer dan een half uur en in die tijd slaagt de band erin om negen nummers te spelen, waarvan er slechts vier van henzelf zijn. De rest zijn covers van de Amerikaanse bands Defecation, Death en Obituary. Obituary's nummer Godly Beings wordt zelfs twee keer gespeeld, omdat de band niet genoeg materiaal heeft ingestudeerd voor de toegift waar het kleine publiek enthousiast om vraagt.

Eigenlijk is het dus puur toeval dat het tot dan toe totaal onbekende Maceration in het voorprogramma bij Darkthrone komt te spelen - een band die inmiddels vier demo's heeft uitgebracht en al snel de Sunlight Studio in Stockholm in zou gaan om hun debuutalbum Soulside Journey op te nemen. En net zo toevallig dat we deze opnamen nu alsnog kunnen beluisteren. Want het heeft Emanzipation behaagd om de oorspronkelijke tape een beetje op te poetsen, en met twee extra live-tracks van andere optredens (zelfs eentje in Zwolle!) aan te vullen. Luister hieronder zelf naar een stukje (Deense) nostalgie:

Rune Hansen - vocals, guitar

Lars Bangsholt - guitars

Jacob Hansen - drums, vocals

Jakob Schultz - bass