Loading...

MadHouse - MadHouse Hotel

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-10-2019

Tracklist

01. Ghosts
02. Butterfly
03. A New Spring
04. King Without a Crown
05. Walk This Road
06. Do You Believe
07. Got a Big Day Tomorrow
08. Headshot
09. You're a Fake
10. Ready to Fight

MadHouse is een Italiaanse (pop)rockband onder leiding van de charismatische zangeres Federica Tringali. Na een aantal jaren als coverband te hebben gespeeld en hun publiek een aantal zeer persoonlijke hardrockversies van pop-naar-rock hits zoals Poker Face van Lady Gaga en anderen van Bon Jovi, U2 of Nirvana te hebben gepresenteerd, begint het viertal aan hun eigen muziek te werken in 2012. In hetzelfde jaar besluit Federica de band MadHouse te dopen om de bestaande parallelliteit tussen kunst en waanzin te benadrukken.

Op basis van haar teksten op sterke en directe levenservaringen, schrijft Federica talloze liedjes met een groot potentieel. Hiervan worden er vier gekozen om te worden geproduceerd door een van de toonaangevende Italiaanse producenten: Marco Barusso (Lacuna Coil, Thirty Seconds to Mars, Coldplay). Deze vier nummers worden in 2015 in 120 landen wereldwijd gepubliceerd (onder label ICM / Believe) met de EP You Want More. MadHouse's eerste single en video Empty Inside is uitgebracht in september 2015. In de video - geregisseerd door Disney Channel-beroemdheid Jacopo Sarno - zien we de band in een spannend storyboard. De EP You Want More krijgt onmiddellijk erkenning van critici en de single krijgt een aanzienlijk airplay van verschillende FM- en webradio's in Italië, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In het najaar van 2015 bracht MadHouse de songtekst-video uit voor Skulls and Bones, de tweede single, en daarna de video voor titelnummer You Want More als derde single van de EP.

Vervolgens betreedt MadHouse de studio om deze keer aan hun eerste full-length te werken onder de artistieke leiding van DysFUNCTION Productions (Fear Factory, Logan Mader, Dan Korneff, Alteria, Logical Terror, Klogr, Trick or Treat). MadHouse Hotel is een conceptalbum, samengesteld uit tien tracks, waar elk van deze een hotelkamer vertegenwoordigt, waar elke luisteraar, eenmaal de sleutel ervan genomen, ervoor kiest om binnen te blijven om te kijken voor zijn eigen dimensie. Het artwork en de fotografie zijn toevertrouwd aan de Italiaanse kunstenaar Ugo Galassi, terwijl de grafische voorstelling is gerealiseerd door EdiArt. Na de release (op 29 maart van dit jaar) heeft de band doorheen een groot deel van Europa opgetreden om het album te promoten, daarnaast zijn ook veel radiostations bezocht.

Radiovriendelijk is de 'softrock' van MadHouse zeker. Popmuziek met een rauw randje zou je het ook kunnen noemen. Rock is zeker de basis, maar een voorvoegsel als hard of heavy kun je hier gerust weglaten. De gitaren laten zich weliswaar met regelmaat gelden - zoals bijvoorbeeld in King Without a Crown, You're A Fake en Ready To Fight te horen is - maar de muziek blijft overwegend zeer catchy en luisteraar-vriendelijk. De liedjes blijven ook allemaal rond de speeltijd van drie minuten hangen, de klassieke lengte voor een single. Op vlottere momenten raakt de muziek ook wel wat aan punkrock (Walk This Road, Got a Big Day Tomorrow) maar het meest klinkt de muziek toch als typisch Amerikaanse populaire rock.

Het opvallendste aspect aan deze muziek vind ik toch zeker de zang. Het betreft heldere, goed verstaanbare zang, die hier goed uit de verf komt. Het allercharmantst vind ik het accent, dat de zangeres na zo veel jaren zingen in het Engels blijkbaar maar niet kwijt raakt. Maar goed, haar stem mag er wezen, en straalt vooral kracht uit. In weerwil van de muziek, waarbij de stevige songtitels helaas niet garant voor een al even heavy inhoud. Leuke muziek voor op een feestje, maar niet echt geschikt voor liefhebbers van heavy rock, laat staan metal.

Federica Tringali - Vocals

Filippo Anfossi - Guitar

Davide Zampieri - Guitar

Ares Cabrini - Drums