Loading...

Maiden UniteD - Empire of the Clouds

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-07-2018

Tracklist

CD 1
Empire Of The Clouds
01. Part I
02. Part II
03. Part III
04. Part IV
CD 2
Empire Of The Clouds [Live in Carré]
01. Part II
02. Part III
03. Part IV
04. Killers [bonus]

Op 27 januari van dit jaar speelde Maiden UniteD een bijzondere show in de Carré te Amsterdam. Die show was de aanzet om Empire Of The Clouds in de setlist op te nemen. Dat voelde echter weer zo goed, dat het nummer ook naar de studio is gebracht. Empire of the Clouds - oorspronkelijk afkomstig van het ambitieuze laatste studio-album The Book Of Souls uit 2015 - is met z'n achttien minuten het langste nummer dat Iron Maiden ooit opnam. Alleen al daarom een interessante en uitdagende klus voor Maiden UniteD, zou je zo denken.

De CD-versie bestaat uit twee schijfjes. Op de eerste staat - over vier hoofdstukken verdeeld - de studioversie van Empire Of The Clouds, dat door Maiden UniteD wordt gerekt tot een respectabele 23-en-halve minuut. Op de tweede CD staan de hoofdstukken 2, 3 en 4 van hetzelfde nummer, in de live-uitvoering zoals die in Carré is opgenomen. Daarnaast krijgen we als toetje nog een fraaie uitvoering van de klassieker Killers als bonus; deze staat niet op de vinyl-versie.

De studioversie wordt ondersteund door een erg mooie vertelling door Edward Reekers (Kayak, Ayreon). Hierdoor krijgt het bijna de sfeer van een hoorspel of een luisterboek, opgesierd met muzikale omlijsting, waarbij je nog wel je eigen beelden kunt bedenken. Eigenlijk zou je de Maiden UniteD versie van het nummer bijna los moeten koppelen van het origineel, omdat de verschillen groter lijken dan de overeenkomsten. De oorspronkelijke bombastische aanpak met progrock-elementen en muzikale krachtpatserij laat zich haast niet vertalen naar een meer ingetogen akoestische setting.

Dat Maiden UniteD evengoed met een zeer fraaie, maar vooral heel eigen versie komt is dan ook te prijzen. Ontdaan van de oorspronkelijke metal-insteek en voorzien van aangepaste arrangementen geeft Maiden UniteD hun heel eigen muzikale kijk op het verhaal over de R101, het grootste Britse luchtschip ooit. Deze uitvoering is gewoon de term 'cover' onwaardig, zo veel eigens voegt dit door ervaring gedragen collectief aan het bestaande werkstuk toe.

En dan volgt er nog een toetje, al was het eigenlijk de aanleiding tot deze release. De live-versie is namelijk toch weer van een iets andere orde. Deze laat de energie van een live-optreden horen, zelfs wanneer er geen distortion of andere zware geluiden aan te pas komen. Een beetje vergelijkbaar met hoe het Finse cello-kwartet Apocalyptica omgaat met hun versies van metal-nummers. Geen kabaal in letterlijke zin, wel heel veel interactie en een intense insteek. Al met al een zeer geslaagde onderneming dus.

Ruud Jolie - guitars

Joey Bruers - bass

Mike Coolen - drums

Ruud van Loon - piano

Thijs Schrijnemakers - hammond-organ

Perttu Kivikaakso - cello

Jermain van der Bogt 'Wudstik' - vocals

Edward Reekers - narration