Loading...

Majestic Downfall - ...When Dead

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-08-2015

Tracklist

01. ...When Dead
02. Escape My Thought
03. The Brick, The Concrete
04. Doors
05. The Rain Of The Dead

Majestic Downfall is het geesteskind van de Mexicaan Jacobo Córdova, die we onder anderen ook kennen van Zombiefication. Met die band brengt hij authentieke old school death, maar bij Majestic Downfall ligt het tempo overwegend lager, en horen we een rauwe vorm van doom/death, met een vleugje black metal. Ik verwachtte in eerste instantie niet echt andere muziek, maar de verschillen zijn er duidelijk. Een andere meevaller is de relatieve verzorgdheid van dit product: toen ik begreep dat Córdova alles in z'n eentje had ingespeeld verwachtte ik het rommelige karakter van zoveel eenmansbands, maar daar is hier niet echt sprake van.

Het openende titelnummer ...When Dead is nog een zeer sferisch intro, voordat het onaardse geweld zich laat aanhoren. Het album is verder onderverdeeld in vier behoorlijk lange composities, die gezamenlijk makkelijk de 50 minuten halen. Wanneer Escape My Thought losbarst met een blastbeat zou je eerst nog kunnen denken met een black metalband van doen te hebben, maar die elementen hoor je verder op het album niet al te overheersend terug, en worden vooral aan het begin van de nummers gebruikt als sfeerelement. Het is vooral trager dan trage, zware death met een ranzige, korzelige doomsaus die wordt voorgeschoteld.

Zwierige gitaarleads lijken een zweem van melodie mee te geven aan de muziek, maar dat is slechts schijn. Ik vind het eerder een sinistere ondertoon, als afwisseling op de zwaarder op de maag liggende hoofdmoot. Gelukkig bevatten de nummers wel een spaarzame, meer ingetogen passage, zodat je niet constant het gevoel hebt in ellende te worden ondergedompeld. Bovendien zorgen deze ervoor dat de klanken die volgen nog net wat heavier voor de dag komen. Overigens is Córdova in het bezit van zo'n buitengewoon ranzige diepe grunt, die perfect bij deze muziek past. A match made in ... uh ... het onderaardse.

Al met al is ...When Dead een heerlijk smerig en donker album, waar behalve specifieke doomfans mogelijk ook wel liefhebbers van meer 'algemene' extreme metal (death, black) iets van hun gading zouden kunnen vinden. Ondanks de zeer lange nummers (het kortste duurt 11:17) verveelt de plaat mij geen seconde, omdat er voldoende variatie in tempo en sfeer gebracht worden. Luister als voorbeeld maar eens naar het wel heel sinistere Doors, waarop als tegenhanger van de overige tracks de meeste black metal invloeden te horen zijn. Maar elk van de vier nummers is absoluut de moeite waard!

Jacobo Córdova - Vocals, Guitar, Bass, Keyboards, Drums

Juan M. Dahern - Guitar

Alfonso Sánchez - Drums