Loading...

Maledictis - Breathing In Vain

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-02-2023

Tracklist

01. Breathing In Vain
02. Breathing In Vain (Orchestral Mix)

Gothic kamer-metal-project Maledictis komt op 3 maart met hun nieuwste single Breathing In Vain. Met zowel een single-versie als een instrumentale, (nog) meer orkestrale versie draait deze unieke onderneming rond een vaak niet gewaardeerd en over het hoofd gezien instrument, de fagot. In een wereld van knisperende gitaren en blastbeats benadert Maledictis-meesterbrein Johnny Marszalkowski, Christina Feigel Carrett over het schrijven van een lied voor haar om te spelen dat zich zou centreren rond een fagot-melodie. Na het verlies van zijn moeder veranderde de sfeer van het nummer dramatisch en werd het een contrast van grote en kleine hoogte- en dieptepunten.

Het nummer bleek een louterende ervaring, ondanks de tragedie in de teksten en muziek. Het bevat belangrijke bijdragen van Johnny's dochter en vrouw, en misschien iets minder prominent aanwezig diens broer en een neef (op trommel en tuba). Zijn zes-jarige dochter Charlotte begon met trompetlessen kort nadat hij begon met het schrijven van het lied, en zij was de eerste muzikant die bij de opname werd betrokken. Johnny mocht ook weer muziek spelen met zijn vrouw Desiree, met wie hij in het verleden in meerdere bands had gezeten. Contrabas spelen op dit nummer markeert daarmee twintig jaar muzikale samenwerking.

Breathing In Vain bevat ook de band's eerste kooropname. Voor wat soms aanvoelt als een doe-het-zelf-opnameproject, plukt het nog steeds de vruchten van een ervaren geluidstechnicus. Shane Olivo, die het nummer mixte en masterde, produceert, volgt en mixt al meer dan een kwart eeuw. Breathing In Vain is een betoverende ervaring, die zich verdiept in de krachtige dynamiek van orkestinstrumenten en een kenmerkende draai geeft door middel van onconventionele opnametechnieken. Het is een interessant samenspel van min of meer zware metal met een klassieke / gotische touch.

Deze combinatie van melodieuze zang, orkestrale instrumenten, een klassieke-muziek-vibe en een soundtrack-feel enerzijds, en metal-gitaren en grunts anderzijds doet mij vooral denken aan Therion; zo heel uniek is deze insteek dus toch niet. De uitvoering is echter dermate vlekkeloos en uitermate kundig dat deze muziek absoluut gehoord mag worden!

Christina Feigel Garrett - fagot

Emelia Rudd - fluit

Nathan Marshall - tuba

Charlotte Marszalkowski - trompet

Katherine Messer - viool, viola

Ian Wasserman - cello

Desiree Marszalkowski - contrabas

Johnny Marszalkowski - gitaren

Matthew Kopf - drums, pijporgel

Mike Neumeyer - vibrafoon, klokkenspel

Brian Marshall - trommel

Kara Melodic - zang